250 éve indult csendes-óceáni útjára Benyovszky Móric

2021. július 8., csütörtök, Történelmünk

Konferenciák, tudományos kiadványok, Benyovszky-szobrok, emlékbélyegek, emlékérmek és egy Benyovszkyról írt musical bemutatója is szerepel a Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából rendezett Benyovszky-emlékév programjában.

  • Benyovszky Móric grófi címere a Királyi könyvekben. HU MNL OL A 57 – 51 – 0030
    Benyovszky Móric grófi címere a Királyi könyvekben. HU MNL OL A 57 – 51 – 0030

A Benyovszky-emlékév különös, kereknek nem nevezhető számadatai, a születés és a halál évfordulói mellett van a világjáró kalandor élettörténetének egy igazán jeles pillanata: éppen negyed évezrede, 1771-ben indult felfedezésekben és kalandokban gazdag csendes-óceáni útjára.

Benyovszky ugyanis, miután Magyarországról egy hadakozássá fajult örökségi per miatt kiutasították, aztán az oroszok ellen csatázva végigharcolt egy lengyel szabadságharcot, kamcsatkai száműzöttként fellázította a büntetőtelep népét, éppen kétszázötven éve, 1771 tavaszán a számkivetett cári tisztek bevonásával elfoglalta a bolserecki fegyenctelep erődjét, birtokba vette a kikötőben horgonyzó hajókat, és egy nagy hatású forradalmi kiáltványt hátrahagyva nekivágott az óceánnak, hogy az Aleut- és a Kuril-szigetek feltérképezése után Formosa (a mai Tajvan) és a dél-kínai Makaó, illetve Madagaszkár érintésével, a Jóreménység-fokot megkerülve Franciaországba vitorlázzon.

A kalandos életút, a madagaszkári királyság, a Mária Teréziától kapott grófi rang, az amerikai kapcsolatok részleteiről sokat tud a Benyovszky-kutatás, de kétségtelen, hogy a kalandos kedvű hős pályáján sok feltáratlan terület is akad. A Benyovszky-emlékév kiváló alkalom arra, hogy új tudást szerezzünk – nyilatkozta G. Németh György, a Benyovszky Társaság, egyben a Benyovszky Nemzeti Bizottság elnöke. Elmondta: az emlékév egyik legfontosabb feladata minél pontosabbá tenni a tudományos és a népszerű Benyovszky-képet. Ennek érdekében szeptemberben tudományos konferenciát tartanak, melyre a magyar kutatók mellett szlovák, francia, orosz, osztrák, amerikai, kínai szakembereket is várnak. Még idén bemutatják Magyarországon – és a tervek szerint külföldön is – a Benyovszky Móric életét feldolgozó musicalt, de a magyar világutazó emlékét új kötetek, szobrok is megidézik majd.

Az emlékévben fontos tudományos eredmények is várhatók, hiszen a Magyar Nemzeti Levéltár kezdeményezésére számos Benyovszkyval kapcsolatos dokumentum érkezett, illetve érkezik a közeljövőben orosz, amerikai, francia levéltárakból – jelentette be Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Az Orosz Föderáció Állami Levéltára kétszáz oldalnyi Benyovszky-dokumentumot küldött. A Washingtoni Központi Levéltár egyelőre egy hatvannyolc tételből álló listát adott, de hamarosan küldi a dokumentumokat is. A magyar kutatók azt remélik, hogy Benyovszky amerikai kapcsolatainak részleteire derülhet így fény. Pontosabb képet kaphatunk Benjamin Franklinhoz fűződő barátságáról, George Washingtonnal kialakított kapcsolatáról, illetve utolsó expedíciójának előkészítéséről. A francia nemzeti és gyarmati levéltár ugyancsak több száz dokumentummal járulhat hozzá a kutatáshoz. Olyan levéltári adatokra számítanak a történészek, amelyek a legnevezetesebb kaland, a madagaszkári királyság történetének részleteit vagy éppen Benyovszky halálának körülményeit tisztázzák.

Ugyancsak tekintélyes anyagot remélnek a kutatók az osztrák, a lengyel és a szlovák levéltárakból, tudományos műhelyekből.

Az így összeálló, teljesnek mondható Benyovszky-dokumentumtár az interneten is elérhető lesz. Így a szakemberek, de akár a laikusok is kényelmesen hozzáférhetnek majd. Az emlékév szervezői azt remélik, hogy munkájukkal segíteni fogják a közös hős, a 18. század világhírű utazójáról, hajósáról, katonájáról és földrajzi leírójáról kialakult kép pontosítását, egykori tevékenységének értékelését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2021-07-08: Történelmünk - :

II. János magyar király születése (1540. július 7.)

1540. július 7-én született János Zsigmond néven II. János magyar király, az első erdélyi fejedelem, a Magyarország keleti része felett uralkodó Szapolyai János fia. Csecsemőként került a trónra, így uralkodása nagy részében Fráter György, majd anyja, Izabella királyné vezette az országot, személyes irányításához az Erdély státuszát rendező speyeri egyezmény aláírása és az Erdélyi Fejedelemség különleges vallási toleranciájának megteremtése fűződik.
2021-07-08: Belföld - :

Robbanás a marosvásárhelyi Azomureșnél

Robbanás történt és tűz ütött ki tegnap hajnalban a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzemben, amit az egyik ammóniatermelő egység gázvezetékének meghibásodása okozott – közölték a hatóságok. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség reggel bejelentette, hogy sikerült eloltani a tüzet, és veszélyes anyag nem került a levegőbe. A baleset következtében egy 50 év körüli férfit a betört ablakok szilánkjai megsebesítettek, más sérülés nem történt.