Vélemények és ellenvélemények

2021. július 12., hétfő, A múlt hét
Kuti János

Nem jó, hogy az európai uniós országokban parlamenti választásokat tartanak, és saját parlamenteket állítanak fel. Elég lenne, ha csak Európa-parlamentit szerveznének, mert a régi EU tagországok polgárai tudják, hogy mi az igazi demokrácia, és olyan képviselőket küldenek az Európa Parlamentbe, akik tisztában vannak azzal, hogy mi a jó az újabb tagországok lakosainak is, akik nem annyira felvilágosultak, mint ők, és így nem látják, hogy mi a helyes út, és melyik párt a jó.

Egyelőre bizony fennáll annak veszélye, hogy például a visegrádi négyek egyes tagországaiban olyasforma retrográd pártok kerülnek hatalomra, amelyeket aztán állandóan rekcumolni kell, mert nem a fő, politikailag korrekt irányt követik. Ilyenek Magyarország vagy Lengyelország, de sajnos gondok vannak például az igazságszolgáltatással a bolgároknál, horvátoknál, szlovákoknál és szlovéneknél is. Romániában, szerencsére, minden rendben, amióta elnökünk kedvenc pártja kormányra került. (Bár annak keblében is zajlik egy övön aluli ütésekkel járó választási kampány, a miniszterelnök Cîțu és a pártelnök Orban között).

Addig is, amíg fennáll az országonkénti parlamenti választások megtartásának veszélye, a haladó gondolkodásúak, és így az uniós parlamenti képviselők többsége ott segít, ahol tud elv- és eszmetársainak. A magyarországi ellenzék is testületileg kampányol és harcol otthon és Brüsszelben a magyar kormány ellen, a hatalom megszerzése érdekében. Szerencsére, az EP-nek jó harcosai vannak, akik segítenek nekik. Keményen lépnek fel mindenféle félrecsúszás ellen, és fő fegyverük a pénzmegvonással való fenyegetőzés.

Hogy világosabban lássak a Magyarország körüli legújabb úgynevezett pedofiltörvény-cirkuszban, ami időközben LGBTQ-botránnyá dagadt, összeollóztam néhány véleményt.

Olvasom, hogy a Francia EU-ügyi miniszter, Clément Beaune, aki bevallottan meleg, botrányosnak tartja a törvényt, amely nagy disznóság, és kiemelte, hogy semmi keresnivalójuk az EU-ban olyan kormányoknak, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a nemi kisebbségekkel szemben. A holland miniszterelnök, Mark Rutte is megmondta, hogy Magyarországnak nincs helye az unióban. Az Európai Parlament többségi szavazással mondta ki, hogy Magyarország egyértelműen megszegi az EU értékeit, jogrendszerét, és hogy a magyarok részéről nem lehet számítani az uniós pénzalapok tisztességes felhasználására. Honfitársunk, Dacian Cioloș is, aki az EP Renew Europe nevű liberális és szélső liberális pártokat tömörítő frakciójának vezetője, gyorsan a progresszívek oldalára állt, és kérte, hogy Magyarországnak ne adjanak pénzt az ott levő rendszerszintű korrupció miatt. Milyen jó, hogy nálunk, amióta kormányra került az ő pártja (is), nincs a kormánypártoknak korrupciós botránya. Majd csak akkor számíthatunk látványos leleplezésekre, miután (esetleg) kiesnek a hatalomból. Addig is egy jó barát ott segít, ahol tud. Cioloș biztosan most próbálja visszafizetni a magyarországi Momentumnak azt a segítséget, amit az itthoni választásokon kaptak tőlük. Bár lehet, valami maradék nosztalgia benne van még abból az időből is, mikor a sovén-nacionalista Vatra Românescănál elkezdte politikai tevékenységét. Viszont magyarellenességgel most nem lehet vádolni, mert egy magyar testvérpártot szeretne hatalomra juttatni Magyarországon. Mostani benyalásáért addig is jut neki egy vállveregetés Brüsszelből. Azt is megtehette volna, hogy a nekünk visszaküldött helyreállítási terven ügyködik, mert azt úgy visszadobta Brüsszel, mint a pályán kívülre tévedt labdát, és ha azt elfogadják, akkor esetleg még az ő segítségével mi is kapnánk valamicskét a Magyarországtól esetleg megtagadott pénzekből.

Más országok politikusai másként vélekednek a magyar ügyekben. Mert voltak olyan államok, amelyek nem ítélték el Magyarországot az ominózus törvény miatt. A cseh miniszterelnök, Andrei Babiš például nem érti, miért kellene csatlakozniuk a tagállamok többségéhez a magyar nemi kisebbségeket érintő törvény ügyében.

Orbán Viktor pedig közben tovább köti az ebet a karóhoz, és nem akarja beengedni az LGBTQ aktivistákat az óvodákba, iskolákba. Inkább ő maga szakít időt öt unokája nevelésére.

Tallózás, ollózás közben bizony látom a kommentelők között, hogy a románok körében is sokkal többen vannak elmaradottak, akik a retrográd Orbán mellé álltak mint progresszívak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2021-07-12: Közélet - Bokor Gábor:

Szükség van az utánpótlásra (Zágoni fúvósok és mazsorettek)

Sikeres volt a zágoni ifjúsági fúvószenekar, a Művészeti és Népiskola kihelyezett tagozatán tanuló zenészek, valamint a két helyi mazsorettcsoport közös évzáró elődása. A sportcsarnokba szülők, nagyszülők, ismerősök mentek el megnézni, hogyan fejlődtek a zenészek, táncosok az év során, nem utolsósorban tapssal jutalmazni a fellépőket. Minden siker ellenére azonban van még tennivaló. Az egyik legfontosabb dolog, hogy gyarapíthassák a csoportok létszámát – derült ki egyöntetűen a Horváth Zita táncoktatóval és Musáth Gyula karnaggyal folytatott beszélgetésünkből.
2021-07-12: Világfigyelő - :

Közép-Európa a központosítás ellen

Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a visegrádi csoportot (V4) alkotó országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia), valamint Szlovénia kormányfői szintű találkozóját követő sajtótájékoztatón. A V4-ek vezetői az unión belül a központosítási törekvések ellen foglaltak állást, és kiálltak Magyarország mellett a gyermekvédelmi törvény miatti bírálatok közepette.