Egykori olvasmányaimRegényes életrajzok

2021. július 13., kedd, Kultúra

Bár a valósághűség fontos kritérium, a regényes életrajzok szerzői több szabadságot engednek meg maguknak a választott személy életútjának leírásában. Feladatuk mégis sok csapdát rejt, amelyeket illő elkerülni, hogy azért „közel” hiteles legyen a kép. Irving Stone (1903–1989) erre a nem könnyű feladatra vállalkozott, amikor a festő Van Gogh életének megírásába kezdett.

Michelangelóról írott regényében (Agónia és eksztázis) még inkább igyekezett hűen ábrázolni a kort és a személyt, a dokumentálódáshoz éveket töltött Olaszországban. Ez magyarul is megjelent, és nagyon olvasmányos, akárcsak a Jack London életéről szóló regény (Matróz lóháton). Van Gogh élete a legszigorúbb valóságképpel lepett meg: döbbenetes, hogy a festő küzdelmét az elismerésért még testvére (Theo) támogatása sem vitte sikerre. Ebből a regényből választottam idézeteket.

„Akit az éhezés és a fájdalom meg tud ölni, azon nem érdemes segíteni.” Átéltem magam is testünk és lelkünk kísértését ennek az állapotnak az önkezűleg történő befejezésére. Van Gogh életében egyetlen festményét sem tudta eladni. Kísérlete az „elmúlásra” sikertelen volt. Talán, ha öccse nincs, átlépett volna a remélt más világba.

„A festőnek nem a dolgot, hanem a dolgok lényegét kell kifejeznie.” A posztimpresszionista Van Gogh festményei épp a lényegábrázolás miatt voltak idegenek kortársai számára.

„Minden nagy művészet forrása a gyűlölet.” Súlyos kijelentés. Természetes viszont egy olyan alkotó részéről, aki a kor elutasításának légkörében élt. És ez elég volt ahhoz, hogy így vélekedjen.

Irving Stone életrajzi regényei alkalmasak voltak arra, hogy film szülessen belőlük. Van Goghról A napsugár szerelmese címmel 1956-ban készült film Kirk Douglas kitűnő alakításával, Michelangelo nem kevésbé mozgalmas életét az 1965-ben bemutatott Agónia és eksztázis örökíti meg, amelyben Charlton Heston Michelan­gelo, Rex Harrison pedig II. Gyula pápa szerepét játssza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?







eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2021-07-13: Közélet - :

Az agrárminiszter székelyföldi díjazottjai

Amint sokak számára ismert, a székelyföldi galamb- és kisállattenyésztés igen régi múltra tekint vissza. Évszázadokon keresztül, de különösen az utóbbi évtizedek alatt jelentős fejlődésen ment keresztül, ami többek között a magyarországi testvérkapcsolatoknak tulajdonítható.
2021-07-13: Jegyzet - :

Járvány (Békési levelek)

A meghatározás szerint járványnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy ismert betegség adott területen, adott idő alatt az átlagosnál jóval nagyobb létszámú embert érint. A járvány mértékét leginkább a betegség terjedési együtthatója, lappangási időszaka, illetve kezelhetősége határozza meg.