ErASmus+ találkozókAz iskolák közti kapcsolatok erősítéséért

2021. július 13., kedd, Közélet

Rendhagyó Erasmus+ iskolapartnerségi találkozót és évfordulót tartottak a közelmúltban a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben – tudtuk meg Deme Ildikó tanártól, programfelelőstől, akinek az elmondása szerint tízéves, folytonos Erasmus+ iskolapartnerségi programok évfordulójáról emlékeztek meg.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az iskolapartnerségi találkozók a 2010–2014 közötti, Comenius-programként ismert pályázattal kezdődtek, kézdivásárhelyi, magyarországi és törökországi tanintézmények részvételével. 2016 és 2018 között Interkulturalitás a nevelés és tanulás szolgálatában témával tartott iskolapartnerségi találkozót a tanítóképző magyarországi, portugáliai és törökországi tanintézményekkel. 2018-ban indult a legfrissebb program és Az emberi jogok felfrissítése a fiatalok körében címet viselte.

A programok tevékenységeket, valamint a partnerországokba való utaztatásokat tartalmaznak és két csoportra oszlanak: naptári és mobilitási tevékenységekre – mondotta Deme Ildikó. A naptári tevékenységek az illető pályázatban beosztott naptári időpontok szerint zajlik annak iskolai szinten, a mobilitási tevékenységekben tizenegy tanuló képviseli az iskolát az adott partnerországban és hazatérve beszámolnak az ottani tevékenységekről. Minden mobilitás alkalmával tizenegy tanuló utazik, ami 33 gyermeket jelent egy programon belül.

Azt is megtudtuk, hogy a világjárvány miatt a 2021-re tolódott görögországi zárórendezvényre nem utazhattak el a tanítóképző diákjai, de virtuálisan részt vettek a programban, valamennyi tevékenységben és előadásban május 30. és június 3. között. Iskolai szinten 74 tanulót sikerült mozgósítani, akik bekapcsolódtak a tevékenységbe, amelynek az Egyetemes Emberi Jogok Kiáltványa volt a kiindulási pontja és tartalma, a tanulók aszerint dolgoztak és osztották a számítógépek képernyőin keresztül tapasztalataikat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-07-13: Belföld - :

Hírsaláta

LEMÁZOLT HELYSÉGNÉVTÁBLÁK. Egy hete tették ki a Brassó megyei Négyfaluban azokat a településrészeket jelző helységnévtáblákat, amelyeknek magyar feliratát szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel lemázolták.
2021-07-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Elballagott a hetedik „mentálos” évfolyam

Az egykori okleveleken az állt, hogy mentálhigiénés szakember, az utóbbi években már mentálhigiénés segítő szakembereknek nevezik az itt végzetteket, de a legpontosabban talán az a megnevezés tükrözné ennek a munkának a lényegét, hogy mentálhigiénés szolgáló szakember – mondta dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa, a mentálhigiénés képzés szakvezetője Illyefalván a posztgraduális képzés hetedik évfolyamának oklevélátadó ünnepségén.