Vállalkozók műhelye Gelencén

2021. július 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A gelencei önkormányzat dísztermében első találkozóját tartotta a Vállalkozók Műhelye. A rendezvény egy új sorozat kezdetét jelenti Gelencén, ahová a vállalkozókat és a vállalkozni vágyókat hívják meg együtt gondolkodásra, a helyi gazdasági élet fejlesztésére, illetve a fiatalok bátorítására a lehetőségek kihasználása érdekében. A közelmúltban megtartott első rendezvény mottója Új időszak, új pályázatok volt. 

  • Fotó: Gelence önkormányzata
    Fotó: Gelence önkormányzata

A találkozón több mint ötven helyi érdeklődő jelent meg. A rendezvény szakmai megszervezése a GoDanuBio nemzetközi együttműködés keretében zajlott, amelyben a gelencei önkormányzat is részt vesz mint egyetlen projektpartner az ország összes önkormányzata közül. Ebben a partnerségben a fiatal nemzedékek bevonásával Gelencére minél több újszerű témát és fejlesztési iránymutatást szeretnének elhozni és ott meghonosítani, mint például a körkörös biogazdaság, a fenntartható közösségfejlesztés, a megújuló energiák hasznosítása. 

A rendezvényen Ilyés Botond polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke beszámolót tartott az Ifjúsági konzultáció eredményeiről, kiemelve, hogy milyen fontos együtt, a fiatalokkal építeni Háromszék jövőjét. Ezután Szász Andrea agrármérnök, a Székely Gazdaszervezet munkatársa tartott részletes bemutatót, és jó példákat hozott fel sikeres vállalkozások indítására fiatalok bevonásával. Végül Péterfi Attila pályázati tanácsadó, a Goodwill Consulting területi képviselője mutatta be a vállalkozási lehetőségeket és pályázati támogatásokat. 

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 882
szavazógép
2021-07-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Ütésállóbb volt a székelyföldi turizmus

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítés szerint a 2020/2021-es téli (november–áprilisi) vendégforgalmi idényben Erdélyben a turistaérkezések száma 24,1 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 28,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés az országos átlagnál mérsékeltebb (27,8 százalék, illetve 33,1 százalék), ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a koronavírus-járvány előtti téli idényhez viszonyítva a turistaforgalom közel a felére zsugorodott. Ugyanebben az időszakban a turisztikai szálláshelyek kihasználtsága 16,3 százalékos volt, jelentősen alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.
2021-07-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gyorsult az infláció

Júniusban tovább gyorsult az éves infláció, és elérte a 3,9 százalékot, miután májusban 3,8 százalékot jegyeztek az előző év azonos időszakához képest – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet.