Továbbra is gond az orvosok elvándorlása

2021. július 15., csütörtök, Belföld

A koronavírus-járvány és az állami egészségügyi rendszerben 2018-ban bevezetett jelentős béremelés sem állította meg Romániában az orvoselvándorlást: tavaly is naponta hat orvos hagyta el az országot – írta tegnap a Hotnews.ro hírportál.

A lapnak nem sikerült az orvosi kamarától megtudnia, hány orvos hagyta el a világjárvány első évében a román egészségügyi rendszert, következtetését abból vonta le, hogy tavaly 2173 romániai orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást.

A Hotnews elismeri: ez nem tükrözi az orvoselvándorlás pontos mértékét, de úgy véli, hogy senki sem vállalná a bürokratikus eljárás bonyodalmait, ha nem lenne eltökélt szándéka külföldön folytatni szakmai pályafutását.

Az egészségügyi tárca által közölt adatok szerint a 2018-as béremelés évében csak kis mértékben – a 2017-es 2794-ről 2312-re – esett vissza a külföldi munkavégzésre készülő orvosok száma, 2019-ben pedig minden korábbinál többen, 3015-en váltották ki az ország elhagyásához szükséges szakmai igazolást. Ehhez képest a tavalyi adat több mint 25 százalékos csökkenést jelent, de a Hotnews szerint ez távolról sem váltja be a béremeléshez fűzött reményeket.

A korábbi szociálliberális kormány az egészségügyi alkalmazottak bérének jelentős emelésével próbált véget vetni 2018-ban az ország 2007-es uniós csatlakozása óta felerősödött orvoselvándorlásnak, amelynek következtében egy évtized alatt több mint 15 ezer orvos – a Romániában oklevelet szerzett orvosok mintegy negyede – hagyta el Romániát. Az intézkedés nyomán az állami szektorban dolgozó orvosok jelentős részének a bére megduplázódott.

A Hotnews által közölt területi bontás szerint az utóbbi két évben Bukarest és Temes megye veszítette a legtöbb, Călărași és Kovászna megye a legkevesebb orvost.

A statisztikai intézet adatai szerint a 19,3 millió lakosú Romániában 2019-ben 63 300 orvos praktizált, 2700-zal több mint, egy évvel korábban. Mintegy 500-zal 17 ezerre emelkedett a fogorvosok és 450-nel 18 ezerre a gyógyszerészek száma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2021-07-15: Belföld - :

Hírsaláta

ALKATRÉSZEK SZAKADTAK LE gyakorlatozás közben egy F-16-os harci repülőgépből Galac megyében. A Román Légierő közlése értelmében az incidens nem veszélyeztetett emberéleteket.
2021-07-15: Világfigyelő - :

Egy vérből vagyunk (A nemzeti újrakezdés éve)

A múlt év a nemzeti összetartozásé volt, az idei pedig a nemzeti újrakezdésé – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap Budapesten, az „Egy vérből vagyunk” jótékonysági futás rajtjával egybekötött sajtótájékoztatón.