MedvekérdésNem mindenre megoldás a sürgősségi beavatkozás

2021. július 20., kedd, Gazdakör

Első olvasatban a múlt héten terjesztették a kormány elé azt a kormányrendelet-tervezetet, mely révén a környezetvédelmi minisztérium lehetőséget szeretne teremteni a lakott területeken garázdálkodó barna medvék elleni fellépésre. A Tánczos Barna miniszter által beterjesztett dokumentum értelmében a lakott területekre betörő medvék ellen első lépésben az elűzéssel lehetne fellépni, ezt követi áthelyezésük más területekre, ha ez sem hoz eredményt, akkor következhet a kilövésük, elaltatásuk. A miniszter a tervezet megalapozásában határozottan fogalmazta meg: célja az emberi élet és az emberi javak megvédése – ez a jog Románia alkotmányába is bele van foglalva.

A tervezet kidolgozásánál uniós elveket is figyelembe vettek, de meghatározó a 112-es sürgősségi hívószámra érkezett, medvetámadásokkal kapcsolatos hívások száma, valamint a csendőrségi beavatkozások mennyisége is. A sürgősségi kormányrendelet szövege korábban nem tisztázott fogalmakat is meghatároz: mit jelent az azonnali beavatkozás – elűzés, áthelyezés stb. –, s azt is, hogy ki vehet részt az akciókban, ki lehet olyan állatorvos, aki kábító-nyugtató szereket használhat stb. A tervezet szerint az intervenciós csapat összetétele a következő: az önkormányzati egység polgármestere (a sürgősségi esetek helyi bizottságának vezetője), a csendőrség (a rend biztosítása érdekében), jelen kell lennie a terület gazdálkodásával megbízott szervezet szakemberének (pl. vadőr), valamint az állatorvosnak (aki kezelheti a nyugtatószereket). Az intervenciós csapat többségének határozata alapján dől el, hogy az azonnali beavatkozás melyik lehetőségét alkalmazzák. A tervezet szerint a veszélyes medve esetleges kilövése után árván maradt medvebocsokat engedélyezett központokban helyezi el az állam a környezetvédelmi minisztérium költségén. A veszélyes voltuk miatt kilőtt medvék trófeái állami tulajdonban maradnak.

A gazdák számára jó hír a tervezet benyújtása, ugyanakkor sokak szerint hiányos is, hiszen nem rendelkezik a lakott területeken kívüli esetekről – esztenákon, nyári szállásokon, tanyákon is gyakran támad a medve, ott is veszélyben van emberi élet, jószág egyaránt.

Tánczos miniszter sajtónyilatkozata szerint a napokban jóváhagyhatják a tervezetet. A sürgősségi beavatkozások semmiképp nem fogják veszélyeztetni a barnamedve-állományt – szögezte le a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2021-07-20: Riport - :

Gombászok Bikfalván

Július 9–14. között rendeztük meg immár 22. nemzetközi gombásztáborunkat és mikológiai-etnomikológiai konferenciánkat  a László Kálmán Gombászegyesület szervezésében. Ezúttal Bikfalván került sor az eseményre, mintegy 70 állandó és 20 időnként becsatlakozó résztvevővel az egész Kárpát-medencéből.
2021-07-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

És akkor ki fog lőni? (Jegyzet)

Sokaknak nem tetszik, a természetvédők máris tiltakoznak, de nagy lépés történt a lassan a fél országot sújtó medveprobléma megoldása felé (mondom: fél országot, hiszen a barna medvével már Arad megyében is találkozni lehet – hol van ez az országrész a barna medve természetes élőterétől?): az azonnali beavatkozás lehetőségét biztosító sürgősségi rendelet nagy lépés Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől.