Több olaj

2021. július 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A világgazdaság fellendülésének fényében kitermelésük jelentős növelésében állapodtak meg az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei a hétvégén.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A döntés értelmében a Kő­olaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló OPEC+ csoport augusztustól minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022. szeptember végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától. A miniszterek ugyanakkor úgy döntöttek, hogy hat hónappal, 2022 decemberéig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásukat. Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy a járványhelyzet okozta meredek kereslet-visszaesés közepette megállítsa az árak zuhanását. A helyzet javulásával párhuzamosan tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Talpra álló szórakoztatóipar

A hazai média- és szórakoztatóipar teljesítménye év végére meghaladhatja a járvány előtti szintet, az idei bővülés több mint nyolc százalékot is.
2021-07-21: Máról holnapra - Mózes László:

A koholt székelyföldi terrorvád

Hétfő délután családtagjaival együtt haza, azaz Kézdivásárhelyre utazott Beke István és Szőcs Zoltán. A Brassó Megyei Törvényszék jogerős ítélete feltételes szabadlábra helyezésüket rendelte el, ennek értelmében mindketten elhagyhatták a feketehalmi börtönt. Tegnap pedig már a céhes város főterén beszéltek meghurcoltatásukról.