Veszélyes csalás

2021. július 21., szerda, Jegyzet
Fekete Réka

Már megszoktuk, hogy a magyar diákok vizsgaeredményeit lerontja a román írásbeli. Már szinte úgy kezeljük ezt a helyzetet, mintha rendjén lenne, holott cseppet sincs úgy, mert lám, az angolt, németet meg tudják tanulni a székely gyermekek is, csupán a románnal nem boldogulnak kellőképpen, ami nem csoda, mert anyanyelvi szinten kérik tőlük számon.

Idén ugyan először vizsgáztak a nyolcadikosok megkülönböztetett román tételek szerint, és ők lesznek az elsők, akik az érettségin is más feladatokat kapnak, mint a román tannyelvű osztályok végzősei, de az eredmények azt mutatják, a nagydobra vert áttörés nem történt meg. Nem vált be sem a tananyag, sem a módszertan, arról nem is szólva, hogy a tankönyvek minden évben késtek, a pedagógusok pedig, a könnyebb utat választva a régi ösvényeket taposták. Így aztán minden bajnak eredőjét rá lehetett fogni a rendszerre.

Hogy mégsem csak a rendszer a hibás, arra rávilágítanak a kilencedikes felvételi kapcsán közzétett tanulmányi eredmények, mert azt mégsem gondolhatja komolyan senki sem, hogy az a diák, aki az V–VIII. osztályt kilences átlaggal végezte el, nem tud megírni egy négyest sem matematikából, de románból és anyanyelvből is éppen csak bukdácsol. Márpedig ez ott áll fekete-fehéren a háromszéki diákok felvételi általánosának rangsorát feltüntető listán, ami mindenki számára elérhető és tanulmányozható. Tán meg is teszik az érintett iskolák pedagógusai – és tán tanulnak is belőle. Elgondolkodhatnak mindazok, akik kilences médiával kényeztették diákjaikat, főként falusi iskolákban – ugyanezek a tanulók írtak kettest, hármast most a vizsgán.

Miért csapjuk be önmagunkat, diákjainkat, a szülőket, az egész társadalmat? Valljuk be: ennyit tudunk, ennyire vagyunk képesek felkészíteni gyermekeinket a megmérettetésekre. Érdemfizetést, érdemfokozatot – amelyek évekre szólóan biztosítanak magasabb havi bért – nem csalással lehet elérni, hanem következetes munkával, őszinte szembenézéssel az elért teljesítménnyel, ami akkor is lehet értékes, ha a kicsiről indulva jutunk többre és még többre.

Valljuk be, aki nyolcas-kilences általánossal küld felkészületlen tanítványokat a küzdőtérre, az nem pedagógus, hanem csaló. A magyar diákoknak amúgy sem kedvező hazai oktatási rendszerben erre van a legkevesebb szüksége. Ha nem tudunk segíteni, legalább ne ártsunk gyermekeinknek. Talán akkor tudni fogják, mit kell még bepótolniuk, a pillanatnyi hátrányból pedig versenyelőny lehet. Ez legyen a közös célunk.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2021-07-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Katasztrófavédelmi egység alakul (Sepsikőröspatak)

Számunkra szükségessé vált, hogy a nélkülözhetetlen nemzeti-történelmi megemlékezéseken túl gyarapítsuk tevékenységünket, mondotta v. Németh Sándor, a Vitézi Rend háromszéki kinevezett vezető székkapitánya, miközben megköszönte a Hajdú-Bihar megyei vitézi katasztrófavédelem keretében működő hajdúszoboszlói rendtársaktól adományba kapott Ford Tranzit márkájú katasztrófavédelmi gépkocsit és tűzoltó felszerelést, fecskendőt, tömlőt, ruházatot.
2021-07-21: Közélet - :

Miklósvár 810 éves

Miklósvár első írásos említésének 810 éves évfordulóját ünneplik vasárnap a hagyományos Anna-napi búcsúval egybekötve. A helybeli római katolikus egyházközség, több civil szervezet és a baróti önkormányzat összefogásával egész napos rendezvénysorozattal, családoknak szóló programokkal igyekeznek emlékezetessé tenni a napot.