MagyarországA mutációk miatt kell a harmadik oltás

2021. július 28., szerda, Világfigyelő

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos. György István államtitkár pedig közölte: Magyarországon vasárnaptól személyesen keresik fel azokat a 60 év felettieket, akik még nem kaptak oltást, hogy meggyőzzék őket az immunizálás szükségességéről.

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges.

Megjegyezte: a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet” és hamarosan ez okozza majd a megbetegedések 80–90 százalékát. Müller Cecília hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Jelezte, van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezekben az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist, Magyarország továbbra is Európa élvonalába tartozik.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője közölte: vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket. Magyarországon a 60 év felettiek 83 százaléka kapta meg eddig az oltást, de még 470 ezren vannak azok, akik eddig nem kérték. A személyes felkereséskor, az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is megtörténhet az oltás – tudatta. Az oltási akcióban részt vevő egyetemi hallgatókat a kormányhivatalok jelölik ki azon praxisok mellé, ahol az átoltottság elmarad a többi praxistól. Azok az egyetemisták, akik már legalább tíz félévet teljesítettek képzésükből, az oltást is beadhatják, az akcióban való részvételük pedig beleszámít a gyakorlati képzésükbe – ismertette.

Kitért arra is: Európában egyedül Magyarországon oltják tömegesen a 12 év felettieket. Az államtitkár arra biztatja a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és a tanévkezdésig adassák be mindkét oltást gyermekeiknek. A 12–18 éves korosztály oltási akciója augusztus végén kezdődik. György István arról is beszélt továbbá, hogy az átoltottság miatt járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de a koronavírus delta variánsa agresszíven fertőz, és a többi közt a Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Horvátországban nyaralók között is terjed. Magyarország nem rendelkezik biztosítékkal, hogy a fertőzést nem hurcolják be az emberek még nagyobb számban az országba, ezért csak az oltások jelentenek igazi védelmet – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2021-07-28: Belföld - :

Medvetámadás a Kászonokban

Medve támadt egy 46 éves férfire hétfő este egy Kászonújfalu közelében levő esztenán, mikor megpróbálta elkergetni a juhokat kerülgető medvét.
2021-07-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Orvost kér a Csíki negyed (Sepsiszentgyörgy – Prospera projekt)

Nyugdíjba ment a családorvos, és nincs, aki egy receptet felírjon vagy az iskolásoknak egy igazolást kiadjon – tették szóvá a Csíki negyedben élők közül azok, akik részt vettek a Gyulafehérvári Caritas által szervezett megbeszélésen. A múlt csütörtöki találkozóra a Gödri Ferenc-iskolában került sor, és ez csak egyike azoknak az alkalmaknak, amelyek a mélyszegénységben élők sorsának javítását célozzák a Prospera nevű, többéves kifutású, uniós pénzből finanszírozott programmal. Az első ilyen eseményre múlt szerdán, az Őrkőn került sor, a következőt Szépmezőn tartják.