Szünidős mesepercek a könyvtár árnyékában

2021. augusztus 4., szerda, Közélet

Színes párnákra kuporodva, kényelmes babzsákok ölében tucatnyi gyermek várta kedd délelőtt a megyei könyvtár szomszédságában lévő kis kertben a fél tizenegyre meghirdetett meseolvasását. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár legújabb szünidős programja, a Mesepercek a kertkönyvtárban azonban ennél többet kínál, péntekig minden délelőtt alkalom adódik a hasznos és kellemes időtöltésre.

  • Fotó: Demeter Virág Katalin
    Fotó: Demeter Virág Katalin

Az intézmény munkatársai és lelkes önkéntesek alaposan felkészültek az első találkozásra, a kis kertben álló fenyő alatti asztalnál színezni, rajzolni, de barátkozni is lehet, a közelben elhelyezett szőnyegeken párnák és babzsákok sorakoznak, hogy a mesehallgatás minél kényelmesebb legyen. Még egy polcot is kihelyeztek az udvar egyik sarkába – föléje napvitorlát is kifeszítettek –, melyen kedvcsináló gyanánt számtalan könyv, minden korosztálynak szóló történetek sorakoznak. Innen választottuk ki mi is a Bandita patkány történetét, melyet nem csak helyben olvastunk el, de később ki is kölcsönöztünk.

Közben gyűltek az érdeklődők, voltak, akik testvéreikkel, mások szülők és nagyszülők kíséretében toppantak be a barátságos udvarra, s akadt kíváncsi gyerkőc, aki a kerítés túloldaláról leste, mi történik odabent. A könyvtárosok és segítőik érdekes meséket válogattak hallgatóiknak, felvezetésként egy klasszikus történet, az Öreg néne őzikéje hangzott el, de megismerkedtünk Nellivel, a nyomozó kutyával és Emma szemüvegének történetével is. Akinek pedig kedve tartja, maga is bekapcsolódhat a felolvasásba, szétnézhet a gyermekkönyvtárban, könyvet is kölcsönözhet, de társasjátékozni is lehet – tegnap délelőtt két szőnyegre hasalva játszott a gyermeksereg.

„Nyáron rendszerint kevesebben látogatják a könyvtárat, ezért arra gondoltunk, hogy fogjuk össze azokat a gyermekeket, akik itt maradtak a városban, nem mentek vakációzni. Szeretnénk őket becsalogatni a könyvtár árnyas udvarára, megpróbáljuk lekötni meseolvasással, játékokkal” – vázolta érdeklődésünkre az intézmény munkatársa, Szilágyi-Nagy Imola. Megjegyezte, önkéntesprogramjukra meglepően sok, több mint harminc 14 évnél idősebb diák jelentkezett, őket is bevonták a foglalkozásokba.

Kérdésünkre, hogy olvasnak-e a mai, „kütyük” uralta világban a gyermekek, a könyvtáros rámutatott: e téren sok múlik a felnőtteken. Nagyon sok szülőt látok nyitottnak ebbe az irányba, és ha a gyermekek látják, hogy szüleik olvasnak, akkor ők is kipróbálják, nagyon sokan rákapnak a könyv ízére – fűzte hozzá. Ami a preferenciákat illeti, azt tapasztalja, most már inkább a kortárs alkotók felé fordulnak a gyermekek, illetve a szép mesekönyvek vonzzák őket, utóbbiakból pedig egyre több igényes, színes kiadvány jelenik meg, gyönyörű illusztrációkkal.

A Mesepercek a kertkönyvtárban péntekig várja a gyermekeket, a foglalkozások 10 és 12 óra között zajlanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2021-08-04: Közélet - :

Hárman megsérültek

Négy járművet érintő közlekedési baleset történt kedden kora délután a 112-es megyei úton, Illyefalva területén – közölte a megyei rendőr-felügyelőség.
2021-08-04: Közélet - Fekete Réka:

Harc a végleges állásokért (Katedrák elosztása)

Országszerte nagy nap a mai azok számára, akik az idei pedagógusi versenyvizsgán elérték a hetes általánost: csak ma választhatnak a jövő tanévtől meghirdetett végleges katedrákból. A tegnap kihirdetett végleges eredmények szerint 334 háromszéki vizsgázó dolgozatát értékelték, ezek alapján 163-an (48,8 százalék) érték el a hetes általánost, és vehetnek részt a mai álláselosztáson, velük együtt pályáznak a közzétett ötvenhat helyre a más megyéből érkezők is.