Erdélyi Magyar Nemzeti TanácsPanaszt emelnek Ludovic Orban ellen

2021. augusztus 13., péntek, Belföld

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) magyarellenes programbeszédnek, a Székelyföld elrománosítására tett felhívásnak tartja Ludovic Orban liberális pártelnök Székelyföld etnikai összetételének módosításáról szóló csíkszeredai nyilatkozatát, és az Európa Tanácsnál (ET) emel panaszt Románia ellen a kisebbségvédelmi keretegyezmény megsértése miatt – derült ki az EMNT elnökségének tegnapi állásfoglalásából.

A Tőkés László EMNT-elnök által aláírt nyilatkozat szerint a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt elnöke „a Ceaușescu-féle asszimilációs politika posztkommunista zászlóvivőjeként” arra buzdította az NLP Hargita megyei pártaktíváját, hogy a térség gazdasági potenciáljának fejlesztése révén annak etnikai összetételét is igyekezzenek megváltoztatni.

Az állásfoglalás szerzői hangsúlyozzák: a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betöltő NLP-elnök nyilatkozata a diktatúra legsötétebb éveit idézi, amikor is „a nacionálkommunista homogenizációs politika legfőbb célja volt a magyarlakta vidékek etnikai arányának visszafordíthatatlan megváltoztatása”.

Az EMNT elnöksége szerint a kormányban részt vevő RMDSZ politikusainak nem lenne szabad Ludovic Orban megnyilatkozását „kampányfogásként” vagy „buta és átgondolatlan” elszólásként lekicsinyelniük, hanem elégtételt kellene kérniük, nyilatkozata visszavonását kellene követelniük koalíciós partnerüktől. A szervezet szerint ugyanis valóságos hadüzenetről van szó, amely Erdély – különösképpen a tömbmagyar Székelyföld – etnikai összetételének mesterséges megváltoztatását célzó, száz éve tartó román nacionalista programját eleveníti fel és hirdeti meg újra.

A közlemény leszögezi: Ludovic Orban Székelyföldön elhangzott „magyarellenes programbeszéde” teljességgel ellentétes az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló, Románia által is elfogadott keretegyezményével, amely kimondja, hogy a részes felek tartózkodnak olyan intézkedések meghozatalától, amelyek a nemzeti kisebbségek által lakott területeken fennálló etnikai arányok megváltoztatására irányulnak. Az EMNT rámutat: az előző években benyújtott árnyékjelentéseiben is több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy Románia számos esetben súlyosan megsértette a kisebbségi keretegyezményt, és Ludovic Orban „hungarofób” megnyilatkozása is arra készteti, hogy panaszt tegyen a keretegyezmény tanácsadó testületénél, illetve az Európa Tanács illetékes fórumain.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2021-08-13: Nyílttér - :

Legnagyobb szellemi örökségünk (Fábián Ernő emlékére)

Húsz éve nincs közöttünk! Hiányzik. Kovászna Brassai Sámuele, legnagyobb tudású embere, gondolkodója.
2021-08-13: Belföld - :

Felrobbant egy tűzijáték-lerakat

Felrobbant és leégett egy tűzijáték-lerakat a Brassó megyei Zernyesten szerda este. A balesetben egy ember meghalt, kettőt pedig füstmérgezéssel vittek kórházba.