Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aki nincs velük, az ellenük?!

2008. november 13., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Most, a választások közeledtével nem győzik az RMDSZ érdemeit sorolni fiatal, feltörekvő politikusai. Nemrég megválasztottak és frissen indulók egyaránt az egyetlen, járható útként határozzák meg a szövetség politikáját, győzködnek, higgyük el, minden lépés jó előre átgondolt, pontosan tudják, mi a dolguk, és ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzelték, azért elsősorban a szélről bekiabálók, a radikálisok okolhatóak, akik áthúzzák a számításokat, elrontják a jól felépített stratégiát. No meg a sajtó, amely pesszimista, lehangoló képet fest mindennapjainkról, elveszi az emberek életkedvét, ,,pedig érezhetően egyre jobban élünk".

Vitatkozom a fiatal jelölttel a sajtó szerepéről, a pesszimizmus és realizmus közötti különbségről, arról, hogy talán még nem mindenkinek fenékig tejfel a mai romániai valóság. Példával próbálom illusztrálni, mennyire másképp látunk dolgokat: tekintsük csak a legutóbbi pénzosztást, amelyet egyértelmű sikertörténetként mutattak be az RMDSZ-es vezetők, holott megyénk csak kicsivel kapott többet az országos átlagnál, és azt is méltánytalanul osztották el, hisz Barótnak egy vas sem jutott, Kézdivásárhelynek pedig jóval kevesebb, mint a községek többségének. ,,Mindenütt a világon így van, a politikai pártok azokat jutalmazzák, akik hatalomra segítik őket" — hangzik az ifjú politikus válasza. Kevéssé számít, hogy állítása nem igaz, szolid demokráciákban ennek nincs gyakorlata, és úgy tűnik, lényegtelen az is, hogy az eljárás elvtelen, hisz mindannyiunk adólejeiből osztogatnak a hatalom birtokosai. Arról ne is beszéljünk, hogy nem egy-egy polgármestert, hanem az ott élő magyarokat büntetik, akik, megtörténhet, ,,rosszul szavaztak", de akiknek érdekképviseletét politikai nézetektől függetlenül vállalta egykor a szövetség. ,,Meg kellett mutatnunk ezeknek a polgármestereknek, vagy együttműködnek velünk, vagy nézhetik magukat" — hangzik az RMDSZ-es ítélet, s ez mindent elárul. Nemcsak a bársonyszékre, fényes politikai pályára törekvő jelöltről, de szervezetéről is, amely már rég nem az, amiért 1989-ben életre hívták. Mindentudóként döntenek, mindenhatóként jutalmaznak és büntetnek vezetői, s időben gondoskodtak arról is, a kinevelt utánpótlás pontosan kövesse a meghatározott irányt, idomuljon a kialakított módszerekhez. Együttműködésre, közös jövőépítésre hívnak kampányszlogenjeik, de a valóság igazolja, az RMDSZ-ben egyre inkább az aki nincs velünk, az ellenünk van elv érvényesül. Mintha nem tudnák, ez az út járhatatlan.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-11-13: Közélet - Ferencz Csaba:

Az év civil szervezete

A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége az év legjobb erdélyi magyar civil szervezetét kívánja díjazni. Az Év Civil Szervezete Díjat évente egy szervezet nyerheti el, amely az adott évben kiemelkedő módon járult hozzá a civil társadalom fejlődéséhez. Az elismerésnek elsősorban eszmei értéke és társadalmi súlya van.
2008-11-13: Közélet - Bodor János:

A városháza fellebbezett (Kovászna)

A kovásznai polgármesteri hivatal a brassói táblabíróságon megfellebbezte a megyei törvényszék döntését, melyben elrendelte a városháza B szárnyának (a volt Deák-ház) természetbeni visszaszolgáltatását a volt tulajdonos örökösének, Orha Lívia brassói lakosnak. Lőrincz Zsigmond polgármester korábban többször is azt hangoztatta, hogy amennyiben az örökös megnyeri az épület természetbeni visszaszolgáltatásáért indított pert, tiszteletben fogja tartani az igazságszolgáltatás határozatát.