Gazdag kiállítási idény Kovásznán

2021. augusztus 19., csütörtök, Közélet

Nagyobb közösségi események, fesztiválok, szélesebb körű rendezvények szempontjából csendes a nyár Kovásznán. Egyelőre nincs szó városnapokról, előadásokról, még a filmvetítések is szünetelnek. Gyerő József polgármester úgy fogalmazott: nem lesznek nagyobb rendezvények, mert nem látja lehetségesnek betartani a Covid-járvány miatti hivatalos előírásokat – oltásigazolás, gyorsteszt, hivatalos irat a betegségen átesetteknek stb. Ráadásként a város pénzügyi helyzete sem rózsás. De továbbra is lesznek havi vásárok, kisebb rendezvényekre is sor kerül – tudtuk meg az elöljárótól.

  • A szerző  felvétele
    A szerző felvétele

Ezzel szemben kimondottan jó idegenből érkezett turistának, gyógyulni jött vendégnek és helybélinek is a városi művelődési ház és a Kádár László Képtár kiállítás-ajánlata. Jelenleg három is nyitva áll – derült ki Konnáth Rita képtárvezetővel, művelődésszervezővel folytatott beszélgetésünkből.

A művelődési ház Ignácz Rózsa Termében elmúlt héten nyílott a Tüzes kapcsolatok című tűzzománc-kiállítás, a művelődési ház, a székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet közös szervezésében. Az érdekes kiállítás szeptember 2-ig lesz megtekinthető. Az érdeklődés nagy a változatos anyagot bemutató kiállítás iránt – szemet gyönyörködtető az ékszerek, faliképek sokasága, színessége. Többen érdeklődtek, hogyan leshetnének be a tűzzománc technikai titkaiba, ezért még a kiállítás idején gyakorlati bemutatót is fognak szervezni zománcművészek irányítása mellett.

A tűzzománc-kiállítás megtekintése után a művészetkedvelő a művelődési ház előtti sétányon is megfordulhat, itt még látható a révkomáromi és háromszéki fotóművészek alkotásaiból összeállított kiállítás – a főként épített örökséget bemutató fotográfiák augusztus 23-ig tekinthetők meg.

Ehhez a szabadtéri kiállításhoz kellemetlen mozzanat is fűződik. Mielőtt a sétányra kerültek volna, a kis parkban állították fel a tárlatot. Itt azonban egy eddig ismeretlen tettes több alkotást összevagdalt… Rendőrségi ügy lett belőle, a kár meghaladja a kétezer lejt. Ezért kellett olyan helyre költöztetni az anyagot, amely térfigyelő kamera látószö­gében van.

A Kádár László Képtár a maga során ugyancsak fogadja a vendégeket, itt jelenleg az Árkosi Művelődési Központ anyagából válogatott tárlat látható, 62 műalkotással, szeptember 10-ig.

Szeptember 16-tól a képtár vendége Szigeti G. Csongor, székelyföldi születésű, de most már budapesti képzőművész – tervek szerint diákoknak is bemutatót tart képzőművészeti eljárásokról. Októberben a nyár eleji Csoma-Napokról elmaradt Csoma-tárlat költözik a képtárba, novemberben Toró Vilmos, a helyi középiskola egykori diákjának emlékkiállítására kerül sor. A tervezett programok sorát decemberben Bede Kincső egyéni fotókiállítása zárja, a kovásznai művész lényegében a vizsgaanyagát fogja bemutatni – sorolta az idénre tervezett eseményeket Konnáth Rita.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2021-08-19: Közélet - Bokor Gábor:

Új székházat épít a közüzemek

A Közüzemek Rt. Kovászna megyei regionális szolgáltatónál tervezett két nagyobb beruházásról is beszámolt tegnapi sajtótájékoztatóján Kozsokár Attila igazgató. Az egyik egy saját székhely megépítése, a másik az egész megyét érintő, komplex beruházás.
2021-08-19: Közélet - Iochom István:

Három napig áll a bál Fortyogófürdőn

Az e hét végén – péntektől vasárnapig – második alkalommal sorra kerülő EMPTY fesztivál programjáról és egyéb tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót Fortyogófürdőn a Magyar Ifjak Kézdiszékért (MIK) négy képvielője: Erős Rudolf, a fesztivál koordinátora, Dezső Szabolcs kommunikáció- és médiafelelős, Dezső Norbert, a logisztikáért és építésért felelős szervező, valamint Bekk Norbert, aki a biztonságos belépést szavatolja. A szervezők rengeteg buli mellett hasznos kikapcsolódásra, értékes előadásokra, valamint hagyományápolásra is hangsúlyt fektetnek. A háromnapos fesztivált ma megelőzi egy nulladik nap, amelyen száz VIP-jeggyel rendelkező személy is részt vehet, és célja, hogy a szervezők, önkéntesek és a mintegy 250 segítő fiatal megismerhesse egymást.