Szabó Lajos kanonok köszöntéseJézus Krisztust és a székely népet szolgálni

2021. augusztus 20., péntek, Közélet

Rendkívüli ünnepi tanácsülésen köszöntötte csütörtök délután Sepsiszentgyörgy önkormányzata Szabó Lajos címzetes kanonokot, esperest, szentszéki tanácsost, aki a megyeszékhelyi Szent József-plébánián eltöltött három évtizedes szolgálatot követően vonult nyugdíjba.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az ünnepi esemény nyitányaként felcsendült Schubert Ave Mariája a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója, Sebestyén-Lázár Enikő előadásában, akit Opra Balázs kísért zongorán.

„Erdélyben, magyarként nincs nagyobb dolog, mint közösségi vezetőnek lenni” – fogalmazott beszédében Antal Árpád polgármester, és hozzátette: szerencsésnek érezhetik magukat azok, akik életüket közösségi vezetőként élhették le. A díszvendég életútját ismertetve felidézte, az 1945 októberében Csíkszenttamáson született Szabó Lajost – a gyulafehérvári hittudományi főiskolán végzett tanulmányait követően – 1969 áprilisában szentelte pappá Márton Áron megyés püspök. 1990-ben került Sepsiszentgyörgyre a Szent József-plébániára, mi­után korábban Székelyudvarhelyen, Györgyfalván, Kozmáson és Csíkmadarason is szolgált.

„A megyeszékhelyen töltött harmincegy esztendő alatt a hívők közösségén túl a város minden polgára megtapasztalhatta, hogy papi jelmondata – Magasztalja lelkem az urat – átszövi élete minden percét, meghatározza lelki tartását, értékessé tesz minden vele töltött percet. Jelenléte, cselekedetei, a híveiért és a városért tett áldozatvállalásai alapján egy mélyen hívő embert, a tevékeny szeretetben önmagát és mindannyiunkat gazdagító lelkiatyát ismerhettünk meg” – fejtette ki a városvezető. Emlékeztetett arra is, hogy szolgálata idején Lajos atya segítséget nyújtott az őrkői közösség számára létesített Szűz Mária Világ Királynője-templom építésében, felújította és kibővítette a Szent József-plébániát, szobrot állított Szent István királynak és Márton Áron püspöknek a templom udvarán, és hozzájárult a Krisztus Király-templom és a hozzá tartozó ifjúsági ház létrejöttéhez is. Emellett hitoktatói és cserkészvezetői tevékenysége a város több ezer fiataljának lelki fejlődését erősítette. 2019-ben Sepsiszentgyörgy önkormányzata Pro Urbe díjat adományozott Szabó Lajosnak – emlékeztetett a polgármester. Azt kívánta Lajos atyának, hogy nyugdíjas éveit jó egészségben töltse, „és azt a bölcsességet, amely jellemezte az elmúlt évtizedekben, minél több fiatallal ossza meg”.

A különleges alkalomra Magasztalja lelkem az urat címmel színes kiadványt jelentetett meg az önkormányzat és Szabó Lajos lelkes támogatói. Ebben Lajos atya néhány prédikációját, illetve ezek kéziratait, fényképeket gyűjtöttek össze. Ezzel a kiadvánnyal ajándékozta meg a városvezető az ülés díszvendégét, és jelezte, a belvárosi katolikus plébánia hívei számára is juttatnak belőle.  

Az ünnepi tanácsülésre Csíksomlyóról érkező Szabó Lajos elismerte, váratlanul érte a megtisztelő ünnepség. Elmondta, egész papi életében egy irányelv vezette, és felidézte: amikor 16 társával együtt pappá szentelték, elmentek Márton Árontól elköszönni. A püspök a csoport hat erdélyi származású papjának a lelkére kötötte: ne csak Jézus Krisztus szolgái legyenek, hanem legyenek szolgálói, védői, fejlesztői a székely népnek is. „Ez a mondat ott csengett 51 éven keresztül a fülembe. Mindig azt akartam, hogy a kicsi szolgálatommal, sokszor a tehetetlenség közepette is valamilyen formában szolgáljam az én népemet. Hogy mennyire sikerült, azt a gondviselő és számonkérő Istenre bízom” – fogalmazott Lajos atya.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1697
szavazógép
2021-08-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Házhoz megy a Demokrácia Központ (Magyar állampolgárság)

Az elmúlt hónapban hetente kétszer-háromszor mentek ki a falvakba a sepsiszentgyörgyi Demokrácia Központ munkatársai magyar állampolgársági ügyeket intézni, és arról tárgyalnak a csíkszeredai főkonzulátussal, hogy hetente egy alkalommal a falvakban is tartsanak ügyfélfogadást. Erre azért van szükség, mert a megyeközponti irodában nagyjából egy hónappal előre kell feliratkozni a konzuli napra – közölte Kolcza István, az EMNP sepsiszéki elnöke a Márton Áron sepsiszéki EMNT-alelnökkel és Csegedi Zolna Ibolya honosítási ügyintézővel közös sajtótájékoztatóján.
2021-08-20: Máról holnapra - Farkas Réka:

Liberális lejtmenet

Még meg sem száradt a tinta kinevezésén, az új pénzügyminiszter máris bakot lőtt, nem is egyet, de rögtön kettőt. Előbb az infláció 5 százalékos növekedését kérdőjelezte meg, szerinte ez csak a Román Nemzeti Bank becslése, majd magabiztosan nyilatkozta, hogy nincs gazdasági növekedés inflációs fellángolás nélkül.