Könyvbemutató KommandónSzabó Mária, a szülőföld hűséges krónikása

2021. augusztus 26., csütörtök, Közélet

Rendkívüli, közel hatszáz oldalas, alapos helytörténeti kötetet mutattak be kedden Kommandón: a helybeli Szabó Mária három évtized alatt gyűjtötte össze Kommandó – bővített monográfia című kötetének anyagát, a májusban megjelent kiadványt a polgármesteri hivatalban ismertették helybeliek jelenlétében.

  • Szabó Mária és Kocsis Béla a monográfia kommandói bemutatóján. A szerző felvétele
    Szabó Mária és Kocsis Béla a monográfia kommandói bemutatóján. A szerző felvétele

Noha Szabó Máriának – aki tősgyökeres kommandói – már több kötete is megjelent, a kedd délelőtti az első könyvbemutatója. A helytörténészt Kocsis Béla, Kommandó polgármestere köszöntötte, illetve körvonalazta élettörténetét.

Kocsis Béla gyermekkora óta ismeri a szerzőt, hangsúlyozta, „akinek szorgalma és jelleme már akkor is példaértékű volt”, majd „az idő igazolta tehetségét és őszinte, kitartó munkáját, hiszen olyan írásos értékeket teremtett, amelyekkel kivívta az itt élők legőszintébb háláját és legnagyobb elismerését”. Odaadó szeretettel és büszkeséggel ír szülőfalujáról, annyira részletesen, hogy az olvasó szinte maga előtt látja, amint megszületik Kommandó – jellemezte a szerzőt a hegyvidéki község vezetője.

Szabó Mária elmondta, a Kommandó – bővített monográfia című könyve idén májusban jelent meg, illetve köszönetét tolmácsolta a kötet mentorának, a gelencei származású gyergyószentmiklósi Márton László gépészmérnöknek, műszaki szakírónak, illetve a kiadványt gondozó, szintén gyergyószentmiklósi Bajna György írónak, újságírónak. Szabó Mária megjegyezte azt is, hogy könyvének kéziratát 2017-ben, a kommandói iskolatűz után zárta le, majd felolvasta Márton László méltató gondolatait. „Egy ilyen komplex tudományos művet – írta Márton László –, amely magában foglalja a tájleírástól a száz év történelmén át a néprajz, a vallási élet, de kiváltképpen az erdőhöz kapcsolódó faipar születését, kiteljesedését, nagyiparrá válását, majd megszűnését, csak hatalmas és sokoldalú dokumentálódással lehet összehozni. És ami a legfontosabb: csak olyan szerző által, akit íráskészségén túl a témával kapcsolatos személyes élményei is vezérelnek, egy kívülálló képtelen erre.” Szabó Mária büszkén vállalja a krónikás szerepkörét, teszi hozzá, megjegyezve, hogy bár tudományos szakirodalomról van szó, a könyv olvasmányos stílusával és témájával pár oldal után magával ragadja az olvasót. E monográfia ugyanakkor óriási rendszerezett adatgyűjtemény, melyre jellemző az egyediségek kiemelése, ilyen például az 1258 méter hosszú, 327,27 méter szintkülönbségű Sikló, „az a szállítóeszköz, amely talán a legjellemzőbb alkotása volt a kommandói szakembereknek”.

Márton László azt is rögzíti: „Kevés erdélyi helység büszkélkedhet múltjának kötetbe foglalásával. Szabó Mária monográ­fiájával bevitte Kommandót a halhatatlanság világába”. Úgy véli, a majdani olvasó megismerhet „egy törékeny asszonyt, aki családi teendői mellett az egykori hosszú téli estéken éjszakába nyúló írással töltötte éveit, hogy megalkossa ezt a megismételhetetlen művet”. „Nagyobb településeken, városokban Szabó Mária a nagyokhoz tartozna. Könyvei ott lennének minden könyvbarát polcán. Ez itt Kommandón sem lehet másként, mert ez az a könyv, amely megerősíti olvasójában szülőföldjéhez való ragaszkodását, napjaink egyik legfontosabb gondolatát” – fogalmazta meg a település monográfiaírójáról Márton László.

A jelenlévők elismerő szavakat fogalmaztak meg a szerzőről, azt is megjegyezve, hogy a Kommandó helynév nem csupán egy hegyvidéki települést, hanem egy hangulatot, egy sajátos életérzést is jelent. Sokan vannak, akik kirepültek a világba, s most abban reménykednek, hogy visszatérnek a gyermekeik – jegyezte meg a Kommandóhoz évtizedek óta kötődő Spirka Katalin. A könyv megjelenése kapcsán Nagy István Zoltán református lelkész, aki 2015–2018 között szolgált a településen (most a magyarországi Bükkábrány lelkésze), kijelentette: „Kommandó csillagát tovább ragyogtathatjuk”, illetve megköszönte a monográfiaíró áldozatos munkáját és azt a szeretetet, amellyel megközelíti Kommandót. A zabolai Demes Aranka úgy vélekedett, ezt a könyvet „ízlelgetni kell, mindennap bele kell olvasni, hogy kaphassunk egy kicsi darabot Kommandóból”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1824
szavazógép
2021-08-26: Közélet - Fekete Réka:

Nem túl népszerű az igazgatói állás (Tanévkezdésre készülnek)

A vezetői tisztség, az ezzel járó felelősség nem túlságosan vonzza a pedagógusokat, a rengeteg bürokratikus eljárás is visszatartja őket, hogy igazgatóságot vállaljanak, de aki ebben már járatos, szívesebben folytatná rövid vagy akár hosszabb távon. A négy éve először szervezett, az idei tanévkezdés után azonnal induló igazgatói versenyvizsga előtt ezek a kérdések foglalkoztatják azokat, akik szeptember elsejétől ideiglenes kinevezést vállalnának vagy részt vennének az őszi igazgatói versenyvizsgán.
2021-08-26: Máról holnapra - Nagy D. István:

Hivatalból a visszaállamosításért?

Szükségtelen jogásznak lenni ahhoz, hogy tisztán lássuk, valami nagyon nincs rendben a zilahi egykori Wesselényi-kollégium épülete – eddig is igen kalandos és továbbra is lezáratlan – visszaszolgáltatásának újabb fejleményei körül. Csűry István és Kató Béla református püspökök ügyészek elé citálása, a bűnvádi eljárás indítása arra utal: az anyagi és jelképes szempontok szerint is nagy értéket képviselő ingatlan visszaadását ellenzők újabb frontot nyitottak, miután két évvel korábban nekik kedvezőtlen bírósági döntés született a hosszú ideje húzódó ügyben. Nehéz mással magyarázni ugyanis, hogy a zilahi ügyészeknek miért ennyi idő után jutott eszükbe – a visszaszolgáltatás ügye 2003-ra nyúlik vissza –, hogy „tiszta vizet öntsenek a pohárba”. Valakik most tartották időszerűnek, hogy bevessék az állami hatalom ezen eszközeit.