Családi nap Kovásznán

2021. augusztus 30., hétfő, Közélet

Negyedik alkalommal – a tavalyi kényszerszünet után – került sor Kovásznán a Szent István Családi Napra. Az egész napos rendezvényt a katolikus templom kertjében tartották az egyházközség, a Tündérvár – Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat összefogásának eredményeként. A délelőtti előadások utáni közös ebédet követően a programban családi vetélkedők, gyerekek versenyei szerepeltek, de az előre jelzett eső miatt ezek elmaradtak.

  • Közös ebéden a résztvevők. A szerző felvétele
    Közös ebéden a résztvevők. A szerző felvétele

Több mint százötven résztvevővel zajlott az esemény. A jelenlévők számának alátámasztására ft. Péter Arthur plébános szolgált adattal: 170 egyszer használatos tányért vásárolt, mind elfogyott. A „házigazda” elmondta: nagyon hálás a szülőknek és a gyerekeknek, akik eljöttek a rendezvényre – habár hajnalban még csorgott az eső Kovásznán.

A napot a gyerekeknek és szülőknek szóló előadások indították. Kertész Tibor és felesége, Mária a családpasztoráció során a felnőtteknek tartott előadást. Szent Pál mondatából – a szeretet legyen tettetés nélküli, igazi – kiindulva a Milyen a mi szeretetünk? témakört boncolgatták. Végezetül a hagyományos, keresztény családi forma megmaradásáért, az ezen belüli békességért, egyetértésért imádkoztak a felnőttek. A kicsik számára a Kolozsvárról érkezett Kádár Zoltán János előadóművész biztosított szórakozást a templom árnyékában. „Az ilyen események nagyon fontosak a hit megtartásában, a családok akkor lesznek erősek, ha átjárja őket a hit. És fontos, hogy ezt a hitet a gyerekeknek is átadják” – értékelte a plébános.

A kovásznai közösségi életben immár hagyománya van a családi napnak – mondta érdeklődésünkre Fülöp Csaba, a Tündérvár egyesület vezetője. A keresztény család modelljét kívánják megtartani, minél több családot ebbe az eszmekörbe bevonni a rendezvény által. Ugyanakkor a közösségépítés, a keresztény családok találkozása, a gyerekek együttléte a rendezvény célja, ez a felemelő érzés – magyarázta a lényeget.

Az eseményen a cserkészek – akik közül sokan családjukkal együtt jelentek meg – számos feladatot vállaltak. Gyerekfelügyeletet biztosítottak, és a délutáni megmérettetések során lett volna további kiemelt szerepük, de azt az előre jelzett eső elmosta. Szükség van a játékra, a játék a gyerekek fejlődésének fontos mozgatórugója – mondta el Gergely-Kovács Katalin cserkészvezető.

„A cserkészek számára a család nagy fontossággal bír. Az egyik tartópillére a mozgalomnak. A családok támogatása nélkül nem beszélhetünk egy ifjú nemzedék növekedéséről. Ezért minden rendezvényünkön fontosnak tartjuk a családok bevonását, például a táborokba, ahol a család egy vagy több nap során kap kiemelten fontos szerepet” – értékelte Gergely-Kovács Katalin.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2021-08-30: Belföld - :

Népfőiskola Bedében

A Maros megyei Bedében felavatták a Solidaris Egyesület oktatási és nevelési központját, amely az Erdélyi Népfőiskolának ad majd otthont. Az egyesület az alig 120 lelket számláló zsákfaluban egy hatezer négyzetméteres telken alakított ki táborozóhelyet, és egy csűrben rendezte be az oktatási-nevelési központot.
2021-08-30: Közélet - Bokor Gábor:

Isteni egybekapcsolódás hangja Barátoson

A barátosi közös temető történetében tegnap délelőtt, újzsenge vasárnapján első alkalommal szólalt meg a míves haranglábra szerelt lélekharang. A nem mindennapi eseményen számos helybeli vett részt egyházi, közéleti személyiségek, a haranglábat készítő csíkmadarasi János Ferdinánd, a járulékos munkálatokat végző vállalkozások képviselői mellett. A harang korábban a református templom tornyában szolgált, a haranglábat ft. Kató Béla püspök állíttatta saját költségén ősei emlékére. Az eseményen közreműködött a pákéi református férfidalárda Szántó István vezetésével.