Gazdasági világválságA nadrágvölgyet egyelőre elkerüli

2008. november 14., péntek, Közélet

Szalagmunka a TTC-nél — nem érzik még a világválságot

Nem érinti lényegbevágóan a háromszéki nadrággyárakat a gazdasági világválság begyűrűzése. Elbocsátást nem terveznek, mindazonáltal a cégvezetők készülnek az esetleges keresletszűkülésre.

Az általunk megkérdezett öt cégvezető úgy értékeli, hogy a gyárak termelését közvetetten is csak kismértékben érinti a gazdasági válság. S mivel jövő téli, sőt, tavaszi megrendeléseknek tesznek jelenleg eleget, tehát előre dolgoznak, azoknál sem érzékelhető egyelőre a válság begyűrűzése. Ebből következik, hogy sehol nem számolnak jelentős termeléscsökkenéssel, még kevésbé létszámleépítéssel.

A közvetett hatások azonban már érződnek. Keresztes Zoltán a Leineweber igazgatója szerint például a költségek drasztikus emelkedése — energia, alapanyag — már korábban érintette, a mostani válság pedig felerősítheti a negatív folyamatokat. Ami a munkaerőt illeti, volt egy kisebb átszervezés, de továbbra is inkább munkaerőhiánnyal küszködnek. Ugyanez a helyzet a TTC-nél, ahol Fejér Viola pénzügyi vezető szerint még mindig a legnagyobb gondjuk a megbízható munkaerő hiánya. Deme László, a kézdivásárhelyi Zarah Moden kereskedelmi igazgatója szerint is inkább kapacitásbővítést kellene egyelőre végrehajtani, ám a költségek ellenőrzésére már jobban odafigyelnek. A Secuiana-csoport igazgatója elsősorban a hazai kereslet csökkenésével számol, ezért nem a termelés, hanem az üzletek forgalma lehet kisebb. Dobra László szerint jövő márciusig minden kapacitásuk lefedett, örülnek, ha a meglevő rendeléseknek eleget tudnak tenni. Szász Mária, a berecki Seconf igazgatója röviden annyit közölt, hogy nem terveznek leépítést, a válság náluk nem érezteti hatását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2008-11-14: Közélet - Farkas Réka:

Akadozó népszavazás

Csalódottan veszi tudomásul az MPP, hogy az autonómia és a népszavazás ügye Háromszéken a legkevésbé fontos a különböző tisztségben lévő vezetők számára — jelentette ki Csinta Samu, a párt megyei ügyvezető elnö­ke. Hargita megyében több RMDSZ-es többségű tanács elfogadta az autonómia-népszavazás kiírását, itt a néhány kezdeményezés is a prefektúra akadékoskodásába ütközött.
2008-11-14: Közélet - Váry O. Péter:

Ízléstelen kampányfogás

Ízléstelen az, amit a Demokrata-Liberális Párt képviselőjelöltje, Dan Suciu kampányfogásként elkövet: előbb a second hand város megnevezés köztudatba bevitele, most meg a megyei tanács elnökének és a sepsiszentgyörgyi polgármesternek ,,ajándékozott" turkálós ruhaneműk — jelentette ki Tamás Sándor.