Szavak, szavak, szavak

2008. november 14., péntek, Máról holnapra

Călin Popescu Tăriceanu szerdán este úgy állt a kormánypalota mikrofonja elé, mintha frissen felkent, nem pedig leköszönő miniszterelnök lenne. Négyéves válságkezelő és országfejlesztő programot mutatott be, tízmilliárd eurós beruházásokról beszélt, öt százalék kedvezményt ígért a jó adófizetőnek, 200 millió eurós támogatást a munkahelyteremtő vállalatoknak, kilátásba helyezte, hogy tíz százalékkal csökkentik valamikortól a társadalombiztosítást, eltörölik az új autókra a környezetvédelmi adót, kiemelten támogatják a kis- és közepes vállalatokat, a fiatal házasoknak lakásokat építenek, nem adózzák meg az újra befektetett profitot, 1000 eurót fizet majd a kormány minden új munkahelyért stb., stb.

Nos, folyt az ígéret, akár a Duna, mikor megárad, természetesen, nyakon öntve a liberalizmus és hazafiság olcsó édeskés szószával. Egy idő után kényelmesen hátradőlhetett az ember, s mintegy megnyugodva vehette tudomásul, a miniszterelnök nem hozzá beszél, nem őt kábítja, nem őt bolondítja. Ugyanis majdnem minden második mondatban az hangzott el, a románoknak ezt adnak, a románok azt kapnak, a románoknak jó lesz, a románok boldogok lesznek, mert hazájuk felvirágzik, s mikor felszólította hallgatóságát, legyenek boldog és büszke románok, megnyugodtunk, s helyeseltünk. Legyenek! Azt ugyanis nem román ésszel felfogni, mit akar távozása előtt bő két héttel az ország meglehetősen levitézlett miniszterelnöke ezzel a négy évre szóló gazdaságélénkítő és válságkezelő programmal, aligha lehet. Ha a románoktól szavazatokat kíván szerezni, rendben van, illetve az sincs rendben, mert most inkább a végső számvetést kellene kabinetjének elkészítenie, s végre tisztáznia, mennyi pénz van még abban a bizonyos államkincstárban, mire számíthat az új kormány, miből gazdálkodhat, mit ígérhet majd a forrongó szakszervezeteknek, s a birtokukban lévő információk tükrében milyen mértékben sújtja majd az országot, azaz a románokat a pusztító viharként közeledő gazdasági válság. Erről ugyanis pontos képet nekik kell adniuk, ők ismerik naprakészen a helyzetet, s ha valamelyes felelősséggel kezelik ennek az országnak a dolgait, kötelességük lenne tájékoztatni, nem távlati tervekkel altatni. Legalább a románokat.

Különben rossz vicc és nyomasztó álom az egész. Most, a kampányban mindenki ígér, tervez, beszél, altatja a közvéleményt, pocskondiázza ellenfelét, miközben a jobb sorsra érdemes románokkal együtt még csak nem is sejtjük a jövőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2008-11-14: Közélet - Váry O. Péter:

Életművész és életműve

Szipál Márton, avagy hollywoodi ,,álnevén" Martin S. Martin, a kalandos életutat megjárt világhírű fotóművész, a ,,halott sztárok fotósa" életművének egy jelentős és rá igencsak jellemző, nem csupán az amerikai filmcsillagok és más hírességek portréit, de világszerte különböző élethelyzeteket és szituációkat rögzítő felvételeit is bemutató kiállítása nyílt meg tegnap délután Sepsiszentgyörgyön az ezúttal nagyon szűknek bizonyuló Gyárfás Jenő Képtárban.
2008-11-14: Közélet - Szekeres Attila:

Háromszékiek a feketelistán

Két háromszéki képviselő is megjelenik azon a feketelistán, amelyet a Tiszta Kormányzásért Koalíciót alkotó civil szervezetek — a Romániai Akadémiai Társaság, az Academia de Advocacy, a Polgári Szövetség, a So-Just Igazságszolgáltatásért Társaság, az Alfa Kartell, a Független Újságírásért Központ, a Freedom House, a Társadalmi Párbeszéd Csoport és a Tiszta Igazságszolgáltatásért Kezdeményezés — állítottak össze a parlamenti választások küszöbén.