Sikók az Árkosi-hágó tövében

2021. szeptember 3., péntek, Közélet

Sokadszor szervezték meg ismét az erdővidéki Bölönben a Sikó családok és leszármazottainak találkozóját. A lepergett esztendők alatt a világháló kínálta lehetőségeket kihasználva egyre gyarapodott a résztvevők száma. A közeli rokonok, a törzstagok még mindig a bölöniek: Sikó Endre közbirtokossági elnök, Sikó Imre helyi polgármester, az alkalmi résztvevők jelenléte hullámzó.

  • Előtérben Sikó Csaba és felesége, Ilona. A szerző felvétele
    Előtérben Sikó Csaba és felesége, Ilona. A szerző felvétele

Több évvel ezelőtt tiszteletét tette itt a diplomata és nagykövet Sikó Anna és matuzsálemi korú édesapja is Budapestről. Egyedül az időpont nem változó: ha süt a nap, ha esik a nyár végi eső, augusztus utolsó szombatján mindig zajos a Borvízpatak laposa, ahol mindig lobog a tűz az üstök alatt. Idén, amit a szem-száj ingere megbírt, már kora dél­előtt a terített asztalokon volt. A beérkezők a legjobb kisüstijüket ajánlották, az asszonyok ételkölteményeiket, a közös nagy üstben a báránytokány illatozott. „Levest otthon is tudunk enni” – mondogatta a férfinép, s hisszük, nem hisszük, de meggyőződtünk, hogy Háromszéken is „terem” jó bor, a mieink a román ókirálysági szőlőből isteni nedűket tudnak készíteni.

Az idén első alkalommal két új család is tiszteletét tette: Sikó Csaba mérnök-vállalkozó, farmer és felesége, Ilona a Maros megyei Mezőpanitról, valamint a bölöni gyökerekkel rendelkező sepsiszentgyörgyi-egerpataki Sikó László és felesége, Gabriella.

Mint mindig, ez alkalommal is e sorok írója – akinek az édesanyja volt Sikó lány – ismertette azokat a Sikó családokkal/személyekkel kapcsolatos eseményeket, történeteket, adatokat, melyeket az elmúlt egy esztendő alatt összegyűjtött. Az év elején sikerült ellátogatni a Beszterce-Naszód megyei Septérre, a jeles festőművész, Sikó Miklós (1818–1900) szülőfalujába. A gazdag család földjeit-kaszálóit idegenek művelik, kúriájuknak csak a helyét sikerült azonosítani, dombra telepített családi temetőjükben egyetlen robusztus, megviselt sírkő árválkodik. A septéri református magyar gyülekezetnek öt tagja van. Kiderült, hogy a miniatűrportré-festő mester néhány felmenője a kolozsvári unitárius templom alagsorában nyugszik, a többiek szétszóródtak a nagyvilágban, de történetüket, ágas-bogas családfájukat a Pécsett élő Virágné Sikó Ágnes őrzi és gyarapítja újabb családtörténeti adatokkal. Ágnes asszony, a nyugalmazott egyetemi adjunktus is mesterien kezeli az ecsetet, és augusztus 20-a tiszteletére kiállított munkáit egy kővágóörsi gyűjteményes tárlaton láthatta a nagyérdemű. Egészségügyi okok miatt nem tudott a találkozón részt venni, ám újabb genealógiai adatokkal ajándékozott meg, és köszöntötte a találkozón részt vevő családokat.

Sikó Csaba jelenlétével erősödtek a kapcsolatok a Maros megyei Sikókkal. Oklevelek bizonyítják, hogy a mezőpaniti Sikók elődei Bölönből telepedtek oda. A Ploiești környékén vívott harcokban bizonyított vitézségükért fejedelmi adományként kaptak ott terjedelmes területet II. Rákóczi György idején. A marosi vendégek részéről megfogalmazódott egy mezőpaniti találkozó lehetősége is, hozadéka erősítené az ilyen jellegű találkozásokat, ahol kimondottan a rokoni kapcsolatok a meghatározóak. Jó az, hogy egyre növekszik a fiatal és tevékeny résztvevők lélekszáma, akik átöröklik és folytatói az egyre szükségesebbnek bizonyuló megtartó családi hagyományrendszernek.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-09-03: Máról holnapra - Nagy D. István:

A jobboldal átka?

Kész szerencse, hogy csak a koronavírus-járvány negyedik hulláma fenyegeti az országot, az összes várható nehézségével, legyen szó egészségügyről, oktatásról, gazdaságról, megélhetésről, így igazán eljött az ideje egy újabb kormányválságnak. Természetesen ezúttal is kakaskodás, politikai bosszú formájában, mondvacsinált okok mentén, de úgy tűnik, most a legrosszabb forgatókönyv következhet be.
2021-09-03: Közélet - :

Új utcai szemétkosarak a megyeszékhelyen

Hatszáz új szemétkosarat vásárolt Sepsiszentgyörgy önkormányzata a nyáron, ezeket a Tega Rt. köztisztasági társaság szereli fel a városban lévő oszlopokra.