Az 1938-as Szent István-év és a 34. Eucharisztikus Kongresszus filatéliai emlékei

2021. szeptember 9., csütörtök, Emlékezet

Az 1938-as évet a Székesfehérváron tartott országgyűlés Szent István halálának 900. évfordulója alkalmából Szent István Emlékévvé nyilvánította. Ugyanakkor törvénycikkben rögzítve fogadták el augusztus 20-át nemzeti ünnepként.

Ezen túlmenően 1938. május 25–29. között rendezték meg a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, mely ünnepi ülések, nagyszabású ünnepségek és körmenetek rendezésével a magyar katolikus egyház erejét és a világegyházzal való egységét kívánta bizonyítani. Az esemény résztvevője volt Eugenio Pacelli bíboros, a Vatikán államtitkára, későbbi XII. Pius pápa.

Az önmagában is jelentős nemzetközi eseményt hazai eseménysorozattal kapcsolták össze, melynek íve a dokumentumfilmek készítésétől, előadásokon, könyvbemutatókon át egészen a sportmegnyilvánulásokig szélesedett. Határon kívüli népszerűsítésére az akkor nagyon divatos bélyeggyűjtés is lehetőséget kínált. A Magyar Királyi Posta bélyegsorozattal, emlékblokkokkal, alkalmi bélyegzőkkel hirdette az eseményt. Ebből mutatunk be néhányat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-09: Kitekintő - :

Keresztényüldözés napjainkban (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten)

Az eucharisztia a forrás, amelyből a keresztények élete és küldetése táplálkozik – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén Budapesten. Az egész héten zajló rendezvény során a Hungexpón egész nap katekéziseket, előadásokat tartanak a világ öt kontinenséről érkező előadók. Délutánonként a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén felállított missziós színpadon koncertek, tanúságtételek, evangelizációs darabok várják az érdeklődőket. A Szent István-bazilika előtti téren szintén koncertek, néptáncelőadások zajlanak, és ott mutatkoznak be a katolikus kiadók, illetve az egyházmegyék és a szerzetes közösségek. A vasárnapig tartó katolikus világesemény záró szentmiséjét, az úgynevezett statio orbist vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. Az eddigi előadások során sok szó esett a világ több pontján napjainkban is zajló keresztényüldözésről.
2021-09-09: Család - :

Agresszió – testközelből

Napjainkban eluralkodott körülöttünk az agresszió, félő, hogy már nagyon is hozzászoktunk. Azt nem tudom, hogy a hitre és a szeretetre nevelés légkörével megváltoztatható-e a maga elpusztítása felé rohanó emberiség sorsa, de abban bízom, hogy a közvetlen környezetünkben, a családunkban, munkahelyünkön képesek vagyunk tenni az agresszió sodrása ellen.