Honvédjaink bevonulására emlékeztek Olaszteleken

2021. szeptember 13., hétfő, Közélet

A magyar honvédek nyolcvanegy évvel ezelőtti bevonulására emlékeztek tegnap a Történelmi Vitézi Rend v. Dálnoki Veress Lajos Székely Törzs Bardoc-Miklósvárszéki tagjai az olaszteleki református templomban, majd Vargyas–Székelyszáldobos–Felsőrákos–Olasztelek határában tavaly felállított, az eseménynek emléket állító székely kapunál fejet hajtottak az elődök áldozatvállalása előtt.

Tüzes-Bölöni Ferenc igehirdetésében arról beszélt, mennyi köszönettel tartozunk Istennek a kapott értékekért, az életünket teljesebbé tevő csodálatos szépségekért, mennyit gazdagodunk a gondviselése által. „Add Urunk, Istenünk, hogy tiszta szívvel és felelősséggel tudjunk tekinteni előre, a jövendő felé. Így tudjuk nevelni gyermekeinket hitben, hűségben, egyenességben, tisztaságban járni, így taníthassuk meg őket, gyermekeinket és a jövendő nemzedéket valóban az igazi értékeknek a tiszteletére és megbecsülésére, és így segíts minket, hogy ezáltal segítsük őket is a jövő boldogságának nemcsak a keresésében, hanem a megtalálásában, hogy ne hiú ábrándokat keresve-kutatva éljék az életüket, hanem meglássák életünk csodás értékeit, és ez boldogsággal, örömmel töltse be, értelmet adjon az életünknek” – mondotta.

A négyes keresztútnál Kósa Ilona Imola az 1940. szeptember 12-nek napját elevenítette fel, s szólt a mellükre kokárdát tűző férfiakról, a hajukba nemzeti színű szalagot fonó lányokról, a honvédeket virágcsokrokkal fogadó asszonyokról, és felolvasta azt a köszöntőt, amivel akkor a nagybaconi Nagy Dalma fogadta a magyar honvédeket. Dióhéjban összefoglalta annak a székely kapunak a történelmét is, amelyet két nap alatt készítettek a vargyasi és székelyszáldobosi mesteremberek, hogy a honvédek átvonulhassanak alatta, majd 1942-ben Horthy Miklós kormányzó kenderesi birtokán állítottak fel. Bartha Imre az események történelmi hátterére tért ki: mikor lépték át a honvédek először a határt, milyen útvonalon haladtak, amíg egész Székelyföldet vissza nem szerezték a hazának. A törzskapitány a vitézi rend feladatának mondta emlékhelyeink ápolását, valamint az újabbak emelését: a soron következő nemzedékekben tudatosítani kell, az elődök mennyi harcot vállaltak annak érdekében, hogy e tájon ma magyar szó szóljon – mondotta.

Máthé Sándor és Bartha Imre Cseke Ágoston harmonikakíséretével katonadalok éneklésébe kezdett, amelyhez aztán a jelenlevők is csatlakoztak, v. Szabó Kinga hadnagy verset szavalt, Tüzes-Bölöni Ferenc lelkipásztor pedig imájában az áldozatot vállaló honvédekre kért áldást. A kegyelet koszorúinak elhelyezését követően a magyar és a székely himnusz zárta a megemlékezést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2021-09-13: Közélet - :

Lendületben a rendőrség

Naponta végzett a héten tematikus ellenőrzéseket a Kovászna megyei rendőrség.
2021-09-13: Máról holnapra - Fekete Réka:

Újra szól az iskolacsengő

Gyermekek, szülők, pedagógusok várták nagy izgalommal a mai becsengetést, és lám, eljött a nap, amikor visszatérhetnek óvodába, iskolába, találkozhatnak barátaikkal, kollégáikkal, s bár óriási a zűrzavar az oktatás háza táján, mintha nem a problémákra összpontosítanának, hanem arra: a járvány által (is) megtépázott rendszerben kinyílhatnak az óvoda- és iskolakapuk, és személyes jelenléttel történik a tanítás.