Gulyás Gergely bízik Mindszenty boldoggá avatásában

2021. szeptember 14., kedd, Világfigyelő

Stefan Wyszyński lengyel bíboros után remélhetőleg Mindszenty József hercegprímást is előbb-utóbb boldoggá avatják, a két személyiség szerepe számtalan hasonlóságot rejt magában – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Varsóban.

  • Mindszenty József hercegprímás. Fotó: Terror Háza Múzeum
    Mindszenty József hercegprímás. Fotó: Terror Háza Múzeum

Gulyás Gergely  rámutatott a lengyel és magyar történelem közötti párhuzamokra, és kiemelte a katolikus egyház, ezen belül Wyszyński bíboros jelentőségét az újkori lengyel államiság alakításában, a lengyelek hite, történelmi tudata megtartásában. Azon reményét fejezte ki, hogy „előbb-utóbb Mindszenty bíboros boldoggá avatása is megtörténhet”.

Mindszenty bíboros kitartása és szembenállása a kommunista hatalommal a magyar egyház számára is nagy megerősítést jelentett, „talán kevésbé szerencsés életúttal”, mint Wyszyński esetében, de hasonló időszakban – idézte fel Gulyás. Aláhúzta: a két személyiség életpályája, a kommunizmussal szembeni példás helytállásuk számtalan hasonlóságot rejt magában.

Megjegyezte: igaz, hogy Mindszenty „nem volt olyan szerencsés, hogy saját hazájában úgy haljon meg, hogy magyar pápa van Szent Péter székében”, ami Wyszyński bíborosnak megadatott. Ezzel Gulyás Gergely arra utalt, hogy Wyszyński a kommunizmus idején nem került külföldi száműzetésbe, és életében Szent II. János Pál lépett a pápai trónra.

Hivatalos varsói megbeszéléseiről a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a két kormány közötti kapcsolat kiváló, „a közös értékek és érdekek is arra indítanak bennünket, hogy az Európai Unió keretein belül és attól függetlenül is a legszorosabban működjünk együtt egymással”.

A lengyel partnerek köszönetet mondtak a magyar kormány legutóbbi, Lengyelország melletti kiállásáért az uniós színtéren – közölte Gulyás, hozzátéve: Varsó az utóbbi években már többször megbizonyosodott róla, hogy számíthat Magyarországra, amint Magyarország is számíthat a lengyel kormányra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2021-09-14: Világfigyelő - :

Uniós kisebbségvédelmi politikát kérnek (FUEN)

A FUEN vasárnap véget ért trieszti kongresszusán a Küldöttgyűlés határozatot fogadott el az Európa jövőjéről szóló konferenciáról, amelyben azt kéri, hogy az uniós konzultációsorozatot követően a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét foglalják bele az Európai Unió alapszerződéseibe, mint az EU egyértelmű hatáskörét és kötelességét. A legnagyobb kisebbségi ernyőszervezet határozata kéri, hogy az alapszerződések világosan fogalmazzák meg: a koppenhágai kritériumok nem csak a csatlakozás előtt álló országok számára kötelező jellegűek, betartásuk minden tagállam folyamatos kötelessége.
2021-09-14: Világfigyelő - :

Hivatalosan is megkezdte működését az új tálib kormány (Afganisztán)

A tálibok felvonták zászlajukat a kabuli elnöki palotára szombaton, így jelezve, hogy kormányuk hivatalosan is megkezdte működését – közölte Ahmadulláh Muttaki, a kabinet egyik szóvivője.