Iskolakezdés a Kőrösi Csoma Sándor LíceumbanA tanulók álljanak az oktatás középpontjában

2021. szeptember 14., kedd, Közélet

Élettel, örömmel telt meg tegnap a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum udvara. Rengetegen voltak a tanévnyitó ünnepségen, a diákok és pedagógusok mellett a sportpályán négyszögbe álltak a szülők, ismerősök, barátok. A fénypontot azonban a legkisebbek jelentették: háromosztálynyi, előkészítőt kezdő kisdiák, akik a nagyobb társaik sorfala között, tanítónőik mellett vonultak a térre, a jelenlévők vastapsától kísérve.

A rendezvény meghívottja volt Ráduly István, Kovászna megye kormánybiztosa, a díszasztal mellett az iskola, a tanfelügyelőség, a helyi önkormányzat, az egyházak, a rendőrség képviselői ültek.

Az ünnepség a negyedik osztályosok rövid verses-dalos előadásával kezdődött – ők főként az iskolát kezdőknek kedveskedtek fellépésükkel, majd elsőként Becsek Éva igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket. Külön szólt az iskolakezdőkhöz: „ez az ünnepség a tietek, kedves diákok. Ígérjük nektek, hogy a következő napokban, hetekben fokozottan figyelünk rátok, segítünk, hogy bátrak és magabiztosak legyetek. Kérem a nagyokat: vigyázzanak rátok”. A tanulás mellett a legfontosabb számukra, hogy diákjaik szeretettel jöjjenek iskolába, tanulásra motiváltak, jókedvűek legyenek, ám ehhez szükség van a szülők segítségére is – mondta Becsek Éva, aki statisztikai adatokkal is szolgált. Idén 1030 tanulóval, ötven osztállyal indul a Csoma-líceum. Az idei 81 végzős 90 százalékának sikeres volt az érettségije, mintegy hetven százalékuk valamilyen egyetemen kezdi az iskolai évet.

Ráduly István prefektus jelenléte nem volt véletlen. Ünnepi beszédébe belefonta: közel negyven évvel ezelőtt itt tanult az iskolában, így nagy örömmel gondol egykori tanáraira, akik erős nyomot hagytak személyiségének fejlődésében.

A tanévkezdés minden évben nagy jelentőséggel bír szülők, tanárok, diákok számára. „Érzelmekkel és reményekkel, örömmel teli pillanat mindannyiunk számára” – fogalmazott a prefektus. A minőségi oktatás erőfeszítést jelent, amelyet mindannyiunknak – központi és helyi hatóságoknak, tanároknak, szülőknek vállalnunk kell. A tanulóknak pedig az oktatási folyamat központjában kell állniuk – mondta.

Gyerő József, Kovászna polgármestere az önkormányzat jókívánságait tolmácsolta a jelenlévőknek. Dr. Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus szavaira alapozta mondandóját: „az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére, az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni”. „Ezen nemes küldetés beteljesítésében kívánom, hogy a most kezdődő iskolai év egy újabb határozott lépést jelentsen a kovásznai tanintézmények számára” – mondta a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-14: Közélet - Hecser László:

Eredményes legyen az új tanév (Barót)

Tanulók és hozzátartozóik részvételével tartották a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Középiskola közös iskolai évmegnyitó ünnepségét. A felszólalók úgy fogalmaztak, remélhetőleg idén nem kényszerülnek arra, hogy távoktatásban tartsák meg az órákat, hiszen az kevésbé hatékony, a találkozás hiánya pedig a lélekre is kihat.
2021-09-14: Közélet - :

Ittas vezetők hajnalban

Három ittas gépkocsivezetőt azonosítottak a rendőrök hajnali 3-kor tartott ellenőrzések alkalmával.