Haragos harangok és Anyakönyvi kivonatok

2021. szeptember 14., kedd, Közélet

Hat éve szolgál ebben a gyülekezetben, és ezalatt nem volt olyan esztendő, hogy Czegő Zoltánnak valamilyen munkáját ne mutatták volna be – mondta elöljáróban Péterfi Ágnes unitárius lelkész Czegő Zoltán író, költő legújabb két könyvének vasárnap déli bemutatóján a sepsiszentgyörgyi unitárius templom tanácstermében.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Mindkét új könyv 2020-ban jelent meg, a Haragos harangok című verskötet a Tortoma, az Anyakönyvi kivonatok című válogatáskötet az Art Printer Kiadó gondozásában. Mellettük pedig egy harmadik cím, az Ítéletidő is megvásárolható volt a könyvbemutatón.

A lelkész így méltatta az írót és munkáit: „Olyan gyümölcsök ezek a kötetek, amelyek lelkileg táplálnak bennünket, de ezentúl azért is hálás vagyok Czegő Zoltánnak, mert olyan tagja a gyülekezetünknek, akit nemcsak hírből ismerünk, hanem tényleg jelen van az istentiszteleti alkalmakon, és más rendezvényeinken is, és ez megtisztelő számunkra”. A járványhelyzet miatt a tavalyi évben nem tudtak könyvbemutatókat tartani, de azelőtt épp neki jutott az a megtisztelő feladat, hogy méltassa az Unokás zsoltárok című Czegő-kötetet – emlékezett vissza a lelkésznő.

Czegő Zoltán örömét fejezte ki, hogy egy új válság után ismét itt lehetünk, és „van, akinek megköszönni ezt”. Elmondta, hogy nem egyszer erőt adott már neki ez a szószék, nem egyszer emelkedett itt fel „emberi és lelki magasságokba”, ma is így érezte magát az istentiszteleten. Ő református, de nem véletlenül lett belőle tiszteletbeli unitárius – tette hozzá, majd röviden az új köteteiről is vallott. Mint megtudhattuk, az Anyakönyvi kivonatok válogatás hatvan év prózai terméséből mintegy ezer oldalon, többnyire esszék gyűjteménye, újságcikkeket nem tartalmaz. Mindarról, amit átélt a múlt rendszerben, roppant könnyű volt panaszkodni, de nem volt könnyű ezekből válogatni – fogalmazott. A Haragos harangok című kötetből találomra olvasta fel ízelítőként a Szabadság záloga és a Tavaszi toborzó című verseket, majd Petőfit parafrazeálva így zárta rövidre a könyvbemutatót: „Többet nem írok, nem olvasok, én nem es vagyok magyar...” Az esemény vásárlással és dedikációval ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-14: Közélet - Fekete Réka:

Legyen az iskola egy jó hely

Minden gyermeknek az a legjobb hely, ahol tanulhat, rácsodálkozhat a világra, ahol megismerhet és megtapasztalhat új dolgokat, ha beindulhat a kreativitása, megnő a tudásvágya, ha érdeklődő és kíváncsi lesz – ezekkel a szavakkal indította köszöntőjét Sebestyén-Lázár Enikő, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója a tegnapi tanévnyitó ünnepségen. Háromszék tanintézményeinek udvarán, a helyi templomokban, a dísztermekben tartott becsengetéseken hasonló szavak hangzottak el, és bár a járványügyi szabályozások bizonyos korlátokat szabtak a tanévnyitók tekintetében, mégis ünnep volt a tegnapi nap gyermekek, pedagógusok és szülők számára is.
2021-09-14: Jegyzet - Kuti János:

Szupermenek mennek, jönnek (A múlt hét)

Nem kell aggódnunk holmi kormányválságok miatt, mikor Florin Cîţu személyében olyan miniszterelnökünk van, aki Szupermennek képzeli magát, és így is mutatkozott be legutóbb a társasági oldalakon. Feltett egy klipet az Instagramra a Superman visszatér című filmből összevágva, amelyen a főhős fejét a sajátjával cserélte le.