Mi, hol, mikor?

2021. szeptember 15., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
BODÓ BARNA KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓJA. Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében szeptember 15-én, szerdán 18 órától kettős könyvbemutatóra kerül sor. Bodó Barna köz- és szakíró, egyetemi oktató Jelenségek szélzúgásban című, oktatáskutatási tanulmányokat tartalmazó könyvéről dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi docens, Meggyötört valóság című, válogatott publicisztikai írásokat tartalmazó kötetéről pedig Váry O. Péter újságíró, közíró, lapunk munkatársa beszélget a szerzővel.

Színház
FIATAL RENDEZŐK MINIÉVADA SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Szeptember 16–20. között tartják azt a színházi miniévadot, melyen a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pályakezdő rendezői mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi közönségnek. Az előadásokat Bocsárdi László rendezői osztályának végzős hallgatói készítették. A részletes program: szeptember 16-án, csütörtökön és 17-én, pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház társulata által színpadra állított Életigen, Kiliti Krisztián rendezésében; szeptember 18-án, szombaton 18 és 21 órától a Lear című előadás, mely William Shakespeare Lear király című tragédiája nyomán készült Juraszek Zsuzsanna rendezésében; szeptember 19-én, vasárnap 18 és 21 órától William Shakespeare Macbeth című tragédiája Demeter Mark-Cristopher rendezésében; szeptember 20-án, hétfőn 17 és 21 órától William Shakespeare Ahogy tetszik című darabja Szilvay Máté rendezésében. Az előadásokra jegyek kaphatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ Részeg halottakat nem szolgálunk ki! című kirakat-előadása megtekinthető ma és csütörtökön 20.21 és 21.22 órától Sepsiszentgyörgyön a Szabadság térre épített 12 fős nézőtérről. Jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél lehet (10 lej). Ajánlott életkor: 14+.

Trianoni harangok
Háromszék több településén is bemutatja Trianoni harangok című egyéni estjét Meister Éva, a Magyar Művészetért Ex Libris-díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa. A minket ért nemzeti tragédia ellenére „voltunk, vagyunk és leszünk az idők végezetéig”– hirdeti az olthévizi születésű, Brassóban érettségizett, Marosvásárhelyen diplomázott, jelenleg Szolnokon élő előadó, az általa megszólaltatott szövegrészek, versek és dalok által. Előadások: Baróton a református templomban csütörtökön 18 órától, Sepsiszentgyörgyön a Vártemplomban pénteken 18 órától, Kézdivásárhelyen az Erzsébet-teremben szombaton 18 órától, Székelytamásfalván a református templomban vasárnap 14 órától. A belépés ingyenes.

Kiállítás
SEPSISZENTGYÖRGY. Az Erdélyi Művészeti Központban (Olt utca 2. szám) a földszinti és 3. emeleti kiállítótérben szeptember 17-én, pénteken 18 órakor megnyitják az Ösztön – I. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle című tárlatot. A Madaras Péter által rendezett kiállítást Hosszú Zoltán szobrászművész nyitja meg, a vendégeket dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A megnyitón ütőhangszereken közreműködik Fekete Zsolt. Kiállító művészek: Baász Orsolya, Nicu Barb (Sepsiszentgyörgy); Rizmayer Péter (Árkos), Sárosi Mátyás Zsolt (Kézdivásárhely), Csillag István, Léstyán Csaba, Ferencz S. Apor (Csíkszereda), Fazakas Barna (Csíkszentkirály), Belényi Szabolcs, Betuker István, Dobribán Melinda, Filep Norbert, Gagyi Botond, Gáspár Szilárd, Gergely Zoltán, Juhos Sándor, Duka István, Szabó András (Kolozsvár), Bodoni Zsolt, Izsák Előd (Nagyvárad), Csóka Szilárd Zsolt, Herman Levente, Makkai István (Marosvásárhely), Incze Mózes (Isaszeg), Kis Endre (Patakfalva), Köteles Robert Pál (Nagyszalonta), Kuti Botond (Szováta), Madár Réka (Temesvár), Pokorny Attila (Budakalász), Polgár Botond, Tódor Tamás, Vass Sándor (Budapest), Szigeti Gábor Csongor (Budapest, Eger), Szilágyi Rudolf, Vass-Vajna Rákhel Anna (Eger).
KOVÁSZNA. Szeptember 18-án, szombaton 18 órakor a Kádár László Képtárban (Iskola utca 33. szám) megnyílik Szigeti G. Csongor vizuális művész Talált művek című kiállítása. A kiállítást megnyitja Molnár Emese szociológus, kurátor.

Zene
GÁLA. Az Árkosi Kulturális Központ és a marosvásárhelyi Egyenlő Esély a Versenyre Alapítvány szervezésében tartják szeptember 14–16. között a Fiatal Tehetségek Gálája – Transylvania Fair Chance 31. kiadását. A gála résztvevői a 2021-es International Transylvania Fair Chance versenyen első díjat nyert fiatalok. A koncertek ma és csütörtökön 19 órakor kezdődnek az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). Fellépnek a zsűri tagjai a díjazott diákokkal: ma Dan Boanca és Nagy Antoniu, csütörtökön Csíki Boldizsár és Ilisz Dominik.
JUBILEUMI HANGVERSENY nyitja az Őszi Vásár és Kultúrszüret eseménysorozatát Sepsiszentgyörgyön. Szeptember 16-án, csütörtökön 18 órától a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Folker együttes tart koncertet az ’56-os emlékparkban, a Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán. Az együttes jelenlegi tagjai: Benkő Éva (mese, ének), István Ildikó (ének, tánc), Csibi Szabolcs (nagybőgő, ütőgardony), Kelemen István (hegedű, koboz), Lőrinczi Zsolt (koboz, brácsa), Melkuhn Róbert (furulya, kaval) és Mihály Pál (hegedű). A koncertre a belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A rendezvény a jelenleg érvényben lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően zajlik.
NYÁRESTI KONCERT. Szeptember 19-én, vasárnap 19 órától kerül sor az öt Nyáresti koncert utolsó alkalmára Sepsiszentgyörgyön a Vártemplom melletti téren, rossz idő esetén az új gyülekezeti teremben. A barátok voltunk című előadáson Zorán-dalok csendülnek fel Ruszka Sándor, Kerezsi Csongor, Hajdú Loránd, Dénes Dorottya, Dénes Előd, Bende Bence előadásában. A Nyáresti koncert főtámogatója Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. A belépés díjtalan.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi műsorán: ma 16 órától Dzsungeltúra (magyarul beszélő), 16.15-től Mancs őrjárat: A film (románul beszélő), 18.15-től Becsúszó szerelem (román felirattal), 18.30-tól Miután elbuktunk (magyarul beszélő) és 20.15-től román felirattal, 20.30-tól Free Guy (magyarul beszélő).  Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Ma, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján a sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban a szentmisék előtt közösen imádkozzák a reggeli, illetve az esti dicséretet a zsolozsmából.
BÚCSÚ. Az illyefalvi katolikus templom búcsúja ma 18 órakor kezdődik.

Röviden
LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Pákéban és Orbaiteleken, csütörtökön Zabolán gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából. Ócska bútort, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más limlomot ingyenesen szállítanak el.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába ma 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót, figyelembe véve az egészségügyi szabályok betartását.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.
GOMBAVIZSGÁLAT. A László Kálmán Gombászegyesület és a Tega Rt. szervezésében Sepsiszentgyörgy központi zöldségpiacán a gombászegyesület részéről hozzáértő személy minden szerdán és pénteken 8–10, vasárnap 9–11 óráig átvizsgálja a gyűjtött gombákat és szakmai tanácsot ad.

Magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Felsőrákoson a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket, szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Hímzőtábor Sepsiszentgyörgyön
A Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör szeptember 28. és október 2. között a belvárosi Szent József római katolikus plébánián (Kós Károly utca 6. szám) ez évben is napközis ingyenes felnőtt hímző képzést–alkotótábort szervez, ahova várják az érdeklődőket. Előadók: dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere (Békéscsaba) és Tarsoly Ibolya népi iparművész (Debrecen). A programban: a Kárpát-medencében előforduló hímzések kezdőknek és haladóknak lakástextíliákon, viseleteken, úri hímzés és baranyai szabadrajzú hímzések. A helyek száma korlátozott. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges szeptember 24-ig a 0727 273 056-os telefonszámon. Szervezők: Vinkler Aurélia Aranka hímző, népi iparművész és Köllő Irénke hímző.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2021-09-14: Sport - Miska Brigitta:

Niczuly remek teljesítményének köszönhetik a pontszerzést (Labdarúgás, 1. Liga)

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. játéknap zárómérkőzésén hamar vezetést szerzett a Sepsi OSK, azonban a Craiova még az első félidőben egyenlíteni tudott. A második felvonásban büntetőrúgáshoz jutott a házigazda, amelyet Niczuly Roland hárított, aki teljesítményének köszönhetően bekerült a 8. forduló csapatába. A sepsiszentgyörgyi gárda ezúttal sem tudta megszakítani két hónapja tartó nyeretlenségét, sorozatban harmadszor játszott döntetlent, így hét ponttal a rangsor 13. helyét foglalja el.
2021-09-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás