Kezdődik a csíkszeredai könyvvásár

2021. szeptember 16., csütörtök, Magazin

Elrugaszkodást kínál a mindennapjainkat meghatározó rutinszerű életünkből a ma kezdődő 6. Csíkszeredai Könyvvásár. A könyves rendezvény négy napon keresztül könyvekkel, irodalommal, könyvbemutatókkal, közönségtalálkozókkal, pódiumbeszélgetésekkel és zenével tölti meg az Erőss Zsolt Arénát.

  • Fotó: szereda.ro
    Fotó: szereda.ro

A Csíkszeredai Könyvvásár Székelyföld szívében arról az értékteremtésről szól, amely évről évre egyre nehezebb kihívásokkal néz szembe. De az a tény, hogy idén, a járvány miatt nagyon kiszámíthatatlan időszakban is létrejön, bizonyítja, hogy helye és létjogosultsága van a székelyföldi kulturális események sorában – hangsúlyozta Korodi Attila a keddi sajtótájékoztatón. A polgármester ugyanakkor köszönetét fejezte ki a könyvvásár szakmai partenereinek, a Bookart és a Gutenberg Kiadónak. Mint mondta, a könyvkiadásban kulcsszerepet betöltő vállalkozások példát mutatnak arra, hogy ekkora közösség is képes a könyvön keresztül fenntartani magát és ismételten szépet alkotni.

Sógor Enikő alpolgármester szerint a Csíkszeredai Könyvvásár jó példa arra, hogy ha teret adunk, akkor a kultúra csak ömlik és hömpölyög. Az esemény tere ez alkalommal is az Erőss Zsolt Aréna lesz, amely köztudottan egy krízishelyzet átmeneti megoldásaként helyet biztosít a tűzkárosult roma családoknak. „Erre a helyzetre a kultúra nyelvén reagálva olyan programokat is beiktattunk a könyvvásár eseménysorozatába, amelynek célja az érzékenyítés, a két közösség egymáshoz közelítése” – fogalmazott az alpolgármester.

Hajdu Áron, a Bookart Kiadó igazgatója az esemény folyamatos fejlődését emelte ki, Tőzsér László, a Gutenberg Kiadó vezetője pedig az általuk kínált, jeles magyarországi könyvkiadók (Móra, Pagony, Jelenkor, Helikon, Magvető) legfrissebb címeire hívta fel a figyelmet.

Ma délutántól vasárnap kora délutánig gazdag programmal várja tehát látogatóit a Csíkszeredai Könyvvásár. A 22 stand kínálata mellett a szervezők közel negyven kiegészítő eseménnyel teszik színessé a rendezvényt. A könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, közönségtalálkozók remek alkalmat biztosítanak arra, hogy a szerző és olvasó közötti, legtöbbször személytelen kapcsolat élővé váljon. Kiemelt helyet kapnak a könyvvásár keretében a megzenésített versek is. A népszerű és közismert Kaláka együttes két alkalommal is – ma 14.15-től és holnap 20.00 órától – dalba önti a verseket, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szombaton 20 órától a Kollár-Klemencz Kamarazenekar az Ég az erdő című koncertjével lép fel. A kisebbeket Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című kötetének versei hozzák majd mozgásba egy zenés könyvbemutató keretében. Szinte minden órában két program fut majd párhuzamosan a színpadon, illetve a bejárat mellett felállított Fodor Sándor-sátorban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2021-09-16: Magazin - :

Középpontban az emlékezet (Dráma kortárs színházi találkozó)

A közös emlékezet áll a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozó középpontjában, amelyen 13 társulat 15 előadása lesz látható – közölte kedden a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.
2021-09-16: Család - :

Több alvásidőt a minőségi életért (1.)

A pihent gyermek jól teljesít az iskolában, a társas kapcsolatai is kiegyensúlyozottabbak, immunrendszere könnyebben kivédi a fertőzéseket és nincs annyira kitéve az elhízás veszélyének. Azt azonban látjuk, hogy a mai gyermekek nem alszanak eleget. Az érintőképernyők bűvöletében hajlamosak egyre tovább és tovább tolni a lefekvés idejét, így egyre többen szenvednek alváshiányban. Szülőként ezért nagy a felelősségünk: ne engedjük, hogy a gyermekeink fáradtan induljanak óvodába, iskolába. A nyár és a szünidő véget ért – ideje rendezni az alvásidőt!