Atyhai formák

2021. szeptember 17., péntek, Kultúra

A hegyre kapaszkodó udvarba lépve az arányok és formák harmóniája fogad. Időben és térben egyaránt. Pedig ahogy egymásba épül a székely porta hagyományos formavilága, az absztraháló ötletfák fel-felkiáltó színeivel, ahogy a gyümölcsös érett zöldjében az átszúrt formák sokfélesége lakja be a kertet, ez a sokszínűség zavarba ejtő, már-már egymásnak feszülő. Mégis: együvé tartozik.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Évszázadok – és micsoda utolsó század – sűrűsödnek a bennvaló levegőjében, s a diófa árnyékában, a szilvafák szomszédságában nyújtózó színes kompozíciók más-más teremtett világot idéznek...

Vinczeffy László atyhai udvarában mégis együtt van minden. A teremtő alkotás örömét hirdeti: a nagybetűs Teremtő és esendő teremtményének műve csúszik itt egymásra, a fák közé plántált térplasztikák szín- és formavilága az őket körülvevő környezet természetességével. S mintha az alkotások megszületésének folyamata is az időtlenségre rímelne az idő és tér egymásra találásának eme ösztönös misztériumában.

A Homloktörő, majd a Kakas Galériába lépve az öreg fákból kimetszett-kiszakított szobrokban, a vászonra hordott cement-grafikákban, na meg az elő-elővillanó fényszínekbe – elvégre festő életterében járunk – belesűrűsödik a kinti és a benti világ, mintegy esszenciáját nyújtva az egyetemesből táplálkozó, ám mindig önmagát (újra)teremtő művészet lényegének.

Az atyhai Vinczeffy-formák között végesbe ágyazott időtlenné, térbe ültetett mérhetetlenné válik a mű, értelmessé a művelés. Önmagunk művelése...

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2021-09-17: Kultúra - :

A IV. Csernátoni Ika Alkotótábor margójára

Egy helyszínhez kötődni világtengely a világ tágabb megismerésében. Nem véletlen, hogy a régi ember a mítoszokban szülőhelyét köldökzsinórnak nevezte, amelytől nem szakadt el teljesen és azzal a tavasz, nyár, ősz, tél és újra tavasz körforgásába kapaszkodott. A minden végtelen igézete véges darabokra hasad, a biztonság kötele mállik, és a pillanatnyi idegállapot áthág minden paktumot. A hasznos időt hajkurásszuk az időből kiesve.
2021-09-17: Nyílttér - :

Diktatúra, demokrácia vagy valami más?

Azt ugye tudjuk, hogy a diktatúra egyeduralom, a demokrácia pedig népuralom. Na de akkor azt is látjuk, hogy ma Romániában mi van? Nincs diktatúra (Ceaușescu-éra) és nincs demokrácia sem (néphatalom).