Tőrök és kardok helye a mindennapjainkban /X/

2021. szeptember 16., csütörtök, Magazin

Tőrbe ejt, kardélre hány, kard ki kard - mindenki ismer legalább egy karddal vagy tőrrel kapcsolatos szólást. Fegyverek, amelyek véres harcok eszközeiként végigkísérték az emberiség történelmét, szerencsére ma már használati, sport- és dekorációs eszközök.

A tőrök és a kardok történelme

A tőrök olyan kézi szúrófegyverek, amelyek már a kőkorban megjelentek, kis méretüknél, hegyüknél és élüknél fogva praktikus megoldást jelentettek. A tőrökből fejlődtek ki a fémmegmunkálás fejlődésének köszönhetően a kardok, amelyek 80-100 cm hosszúak voltak, és kialakításukban alkalmazkodtak az adott kor elvárásaihoz.

Míg a görögök rövid, kétélű, levél alakú pengével ellátott kardot használtak (xiphos), addig a rómaiak sokáig egyélű, kizárólag vágásra alkalmas karddal (ensis) harcoltak. Európában a hunok szablyákat, az Oszmán Birodalom katonái pedig ívelt pengéjű jatagánokat alkalmaztak.

A lőfegyverek megjelenése a harctéren egyre jobban kiszorította a kardok használatát. Az 1700-as években a gyalogság szuronyos fegyvereket használt, és csak a lovasságnak volt első számú fegyvere a kard, ami a XIX. század végére a géppuskákkal szemben már korszerűtlennek számított.

Tőrök, kardok napjainkban

Először is érdemes tisztázni a két eszköz közötti különbséget. A kard hosszú vágó- és szúrófegyver, míg a tőr rövid, könnyű, hegyes szúrófegyver. Ma már tőrökkel és kardokkal a mindennapi életben csak használati tárgyként, díszítőelemként vagy sporteszközként találkozhatsz. 

Szerencsére napjainkban már nem kell sem harcosnak, sem sportolónak lenned ahhoz, hogy ilyen eszközt tarts otthon. Az “Élben az élen” járó Extrametál.hu tőrök és kardok kínálatából Te is bátran válogathatsz.

Ha kell, akkor

- a szabadidőd eltöltéséhez: munkakéseket, amelyek erős, fix pengéjükkel segítségedre lesznek a barkácsolásban. Kirándulókéseket, túrakéseket, fafaragó késeket, hogy ne jelentsen fennakadást egy nyárs elkészítése vagy egy gyökér átvágása. Gyerektőröket , hogy a kicsik is megtanulhassák a biztonságos tőrhasználatot.

- vadászathoz, horgászathoz: általános, különlegesen megmunkált spanyol, kiváló minőséget képviselő Solingen vadásztőrök, finoman ívelt pengéjű horgász tőrök közül választhatsz, sőt még akár machete és bozótvágó kés is a rendelkezésedre áll.

- a speciálisan kiegyensúlyozott dobótőröket is megtalálod - ezeknek a hegye úgy van kialakítva, hogy az a céltáblába belefúrodjon. Használatuk nagy odafigyelés igényel a balesetveszély miatt!

- a rendvédelmi vagy katonai szerveknél használt gyakorlóeszközök közül is választhatsz - ezek olyan másolatok - taktikai tőr, taktikai kard, bokken - amelyek alkalmasak a különböző harcnemek élethű szimulációjára. 

- a dísztőrök és díszkardok kiváló ajándékot jelenthetnek azoknak, akik vonzódnak a fegyverek iránt, esetleg gyűjtik is azokat, vagy magadat is meglepheted egy díszes kardkészlettel, ami nagyon jól fog mutatni az otthonod díszítőelemeként.

Láthatod: napjainkban az élet számos területén létjogosultsága van ezeknek a nagy történelmi múlttal rendelkező fegyvereknek, amelyek így békeidőben használati tárgyakká szelídültek. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2021-09-17: Világfigyelő - :

Hatmillióan kértek nagy-britanniai letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium tegnap ismertetett friss adatai szerint a kérvényezési határidő június végi lejárta óta is több mint százezer – augusztus végéig több mint 6 millió – EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. A június 30-i határidőig a lengyelek és a románok állnak a lista élén 1 107 060, illetve 1 082 260 letelepedési folyamodvánnyal.
2021-09-16: Életmód - :

Segíthet-e a fogyni vágyóknak a CBD olaj? /X/

Az elhízás napjainkban népbetegség, a XXI. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája, amely mind a felnőttek, mind a gyerekek körében növekvő tendenciát mutat.