Horváth Levente festőművész finisszázsaA tájtól a befelé fordulásig

2021. szeptember 21., kedd, Kultúra

Vallomás az alkotás természetrajzáról, bepillantás egy művész gondolatvilágába – erre teremt lehetőséget egy képzőművészeti kiállítást lezáró rendezvény, a finisszázs.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Horváth Levente festőművész e tekintetben is figyelmet érdemel, péntek délután a Lábas Ház alagsorában lévő Pince Galériában ugyanis meggyőzően, alázattal beszélt műhelytitkairól, önmagáról, lezárva ezzel Fényérzékeny vagyok című kiállítását. A képzőművészt egykori egyetemi évfolyamtársa, Éltes Barna szobrász méltatta, megjegyezve, hogy munkáival mindig meglepetést okoz, azokat nyugtalanság, vibrálás jellemzi, folyamatosan kérdéseket tesz fel. A tárlaton torockói impressziók, jelennek meg, de érzékelhető az a hangulat, mint amikor a Sóvidékről átmegyünk a Bucsin-tetőn – tette hozzá.

A Gyergyóalfaluból származó, 43 esztendős képzőművész családjával együtt Zsobokon él, nem túlságosan messze a Csodavár, a Nyugati-Szigethegység fenyőitől. Gyergyóiként az ottani „erős” környezetből lélekben még mindig nem sikerült elköltöznie. Horváth Levente régi épületek, templomok restaurálásával is foglalkozik, számára meghatározó az anyaggal, a kővel, a fával való foglalkozás. Festményei mellé csűrök elemeit is beépítette tárlatába, mert közel áll hozzá mind az ember által épített, hagyományos, vidéki környezet, mind a természet alakította táj, annak egészen apró elemei is. Számára meghatározóak a képek, akár egy autós utazás millió képe is: a táj, a látvány inspirációt jelent, ám ahhoz, hogy be tudja fejezni festményeit, befelé fordulásra van szüksége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2021-09-21: Kultúra - Demeter Virág Katalin:

Életre kelt mesék (Közönségtalálkozó Csillag István grafikusművésszel)

A meseillusztráció színes, izgalmas világába vezette hallgatóit egy szombat déli beszélgetésen Csillag István csíkszeredai grafikusművész, akit az Erdélyi Művészeti Központ munkatársa, Száraz Anna faggatott pályafutásáról, valamint a műhelymunka titkairól az eseményt befogadó sepsiszentgyörgyi Gutenberg Könyvesboltban.
2021-09-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Covid-támogatások szarvasmarha-tenyésztőknek

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közleményben ismertette a szarvasmarha-tenyésztőknek nyújtott, a Covid-járvány okozta gazdasági krízis miatti bevételi kiesések pótlására szánt rendkívüli állami támogatások értékét (a 2021/58-as számú Sürgősségi Kormányrendelet értelmében). Összesen 93 618 támogatási kérést iktattak az ügynökségnél, elkezdődött a kifizetések jóváhagyása, hamarosan utalják a pénzt.