Benyovszky Móricra emlékeztek

2021. szeptember 22., szerda, Magazin

Benyovszky Móric felfedező, író születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából tartottak emlékkonferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban hétfőn.

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron, és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, ebben az összecsapásban esett el Benyovszky 1786. május 23-án.

Benyovszky Móric példakép lehet a következő generációknak is, négy földrészre jutott el, nagy műveltsége volt, több nyelven beszélt és a szabadságért küzdött. Erről Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnöke beszélt. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: „Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék arra, amit hozzátett a magyar kultúrtörténethez.” G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda övezi, és ebben írói és történészi fantázia is szerepet játszott. Az emlékév célja, hogy ezt megpróbálják letisztítani. A tudomány dolga, hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon a valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszkyról – mondta. Arany Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője beszámolt arról, hogy a külföldi levéltárakkal való együttműködés eredményeként hónapok óta folyamatosan érkeznek a Benyovszkyra vonatkozó digitális iratmásolatok, amelyek életének izgalmas, új aspektusait mutatják be. Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese elmondta: Benyovszky a modern magyar nemzettudat egyik meghatározó alakjává válik a további tudományos kutatások során. A konferencián köszöntőt mondott Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője is.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét.

Az emlékévben lesz irodalmi szimpózium Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról (a nagy író százkötetes életművéből négyet szentelt az utazónak), Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel a Pesti Magyar Színházban musicalt mutatnak be, és számos egyéb rendezvény lesz országszerte és a határon túl.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2021-09-22: Magazin - :

Hamarosan kezdődik a Filmtettfeszt (21. Erdélyi Magyar Filmszemle)

Immár 21. alkalommal szervezik meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét, idén is Kolozsvár központtal, tizennégy további városban október 6. és 10. között. Idén először Marosvásárhely is csatlakozik a Filmtettfeszthez. A temesvári műsor sajátossága, hogy október 15–16-án zajlik. A program nagy része már böngészhető és néhány napon belül teljessé válik a filmtettfeszt.ro oldalon.
2021-09-22: Magazin - :

Bővül a Picasso Múzeum gyűjteménye

Picasso kilenc alkotását adományozta Franciaországnak a művész lánya, Maya Ruiz-Picasso. A művek 2022-ben kerülnek a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményébe. A kilenc alkotás között hat festmény, két szobor, valamint Picassónak egy rajzokat tartalmazó füzete található.