Bemutatkozott egy természetközeli író

2021. szeptember 23., csütörtök, Közélet

Oberczián Géza magyarországi író mutatkozott be kedd délután a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Életéről, szakmájáról, a Petőfi Kulturális Ügynökség keretében végzett munkájáról beszélgetőtársa, Murányi Sándor Olivér író faggatta.

  • Oberczián Géza a Teinben. Fotó: Albert Levente
    Oberczián Géza a Teinben. Fotó: Albert Levente

Erdélyi könyvbemutató körútjuk négy helyszíne közül a sepsiszentgyörgyi volt a második, melyet igen szerény érdeklődés kísért. Murányi Sándor Olivér bevezetőjében rögzítette, rendkívül érdekes szerző, aki következetesen természetközeli, emberként és íróként egyaránt. Oberczián Géza életéről, irodalmi ténykedéséről beszélt: édesapja brassói születésű, ám a második bécsi döntést követően Kolozsvárra, majd onnan Budapestre költözött. Ő maga 1961-ben Budapesten született, de gyermekkorában a nyarakat Brassóban töltötte, s meghatározó egy Tusnád környéki élménye, amikor egy ottani erdész a hegyekbe vitte. Két évet erdészeti egyetemre járt, végül agrármérnökként diplomázott, aztán 25 évig vállalati tanácsadással foglalkozott. Munkája során számos emberrel és megoldásra váró problémával találkozott, ezért úgy érezte, azokról írnia kellene, így még egy íróiskolába is jelentkezett. 2013 óta közöl prózát, azóta több kötete jelent meg, a mostani rendezvényre A küldöttek című új regényét, illetve Hátsó szoba – magántörténetek című novelláskötetét hozta el, főleg az előbbiről esett szó. Oberczián Géza azt is elmondta, 2020 eleje óta ő a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott vezetője, feladatuk a kortárs magyar irodalom eljuttatása a Kárpát-medence minden zugába, könyvek elektronikus kiadása, s évente kiválasztanak tizenkét tehetséges fiatal szerzőt, akiket menedzselni próbálnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-09-23: Közélet - Iochom István:

Autómentes világnap Kézdivásárhelyen

A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi városháza sportirodája újabb kerékpáros felvonulást szervezett tegnap délután a céhes városban az Európai Mobilitási Hét alkalmával, a szeptemberi Mozgó Délután keretében.
2021-09-23: Belföld - :

Jövő héttől kérhető a harmadik oltás

Szeptember 28-tól kezdődően bárki megkaphatja a koronavírus elleni harmadik oltást, ha legalább fél éve megkapta már a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát – döntötte el tegnap az oltási kampányt koordináló országos bizottság. Ugyancsak tegnap megszavazta a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely Románia területére is bevezeti a zöld igazolvány használatát, ez utóbbi jogszabályt törvénytelennek tartja a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).