Megújult a dálnoki református műemlék templom

2021. szeptember 24., péntek, Közélet

A dálnoki református műemlék templom külső-belső felújítása majdnem teljes egészében befejeződött, a kivitelező cég szakemberei az utolsó simításokat végzik, a munkálat átvételére, a papírmunka elvégzésére a tervek szerint e hónap végén kerül sor – tudtuk meg Marosi Károly lelkipásztortól, aki azt is elmondta, hogy a több mint 3,2 millió lejes támogatást, amit a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség európai uniós alapokból biztosított, sikerült kiegészíteni a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az értékes műemlék épület külső-belső tatarozását a sepsiszentgyörgyi Baumeister Kft. végezte el.

Teljes restaurálásról van szó – hangsúlyozta a lelkipásztor –, ami a villámhárítótól az alap alatti másfél méterig mindenre kiterjed, belefoglalták a külső és belső munkálatokat, a templom körüli tereprendezést és a csatornarendszer felújítását is. A tatarozás során kicserélték a villanyhálózatot, és a templom korszerű padfűtést is kapott. Emellett felújították a templomban található kő ajtó- és ablakkereteket, kicserélték a padlót és újrafestették a padokat, valamint restaurálták az 1765-ben készült úrasztalát és az orgonát. A hangosítás beszerelése és a műemlék épület külső megvilágításának véglegesítése maradt még hátra. A projekt megköveteli, hogy digitálisan is felmérjék a műemléket. A lelkipásztortól azt is megtudtuk, hogy a bejárati székely kapu is megújul egy albisi mesterembernek köszönhetően. Érdekes módon a dálnoki református templomot nem történelmi műemlékként, nem istentiszteleti helyként, hanem turisztikai látványosságként újították fel, mert az Európai Unió erre volt hajlandó pénzt biztosítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2021-09-24: Világfigyelő - :

Magyar kultúrtörténeti anyagot helyeztek el (Északi-Sarkvidéki Világarchívum)

Magyarország először helyezett el digitalizált kultúrtörténeti dokumentumokat az Északi-Sarkvidéki Világarchívum Spitzbergákon található tárolójában. A válogatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből állították össze.
2021-09-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Véradásra szólítanak a fiatalok

Második alkalommal csatlakozik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Magam adom elnevezésű véradási kampányához a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), kezdeményezésükre október elsején szervezett véradás zajlik a sepsiszentgyörgyi vérközpontban.