A sikeren túl

2021. szeptember 27., hétfő, Nyílttér

Egy hónapja immár annak, hogy Székelyföld első nagyprodukciója elsöprő sikert aratott. A szerencsés ezrek, akik bejutottak az István, a király rockopera hat előadásának valamelyikére (sokan már eleve kíváncsiak voltak mind a két szereposztásra, így kétszer is beültek az aréna hatalmas nézőterébe), de a csak hallomásból, visszhangból értesültek sokasága is azóta sem fogyott ki a dicséretekből. Az utcán állítanak meg barátok, ismerősök, de idegenek is, hogy gratuláljanak, de ami még fontosabb, hogy saját élményüket megosszák.

  • Fotó: István, a király / Székelyföldi Nagyprodukció
    Fotó: István, a király / Székelyföldi Nagyprodukció

Az adomázó székely eszével gondolkodva, de a csapat egyik résztvevőjeként is mondom: már-már gyanús ez az elsöprően egyhangú dicsérethalmaz (az egy-két előítéletes kommentet most hagyjuk). Nem mintha nem esne jól, nem mintha nem érezném jogosnak és helyénvalónak, hiszen mindenki apait-anyait beleadott abba, hogy emlékezetes eseménnyé nője ki magát, és ahogy mondani szokás – bár ez mindig utólag derül ki igazán –, történelmet írjunk.

A dicséretáradat közepette mégis kerestem azt az igazán szerves összetevőt, amely a sikeren túl emlékezetessé tette és teszi az előadást, s az egész folyamatot. Hiszen az nyilvánvaló, hogy a produkció köré épült minden történés túlmutatott egy színpadi reprezentáció keretein, mégis azóta is keresem a kulcsát, a lényegét annak, hogy egy ilyen méretű produkció miért nem a magamutogatást, póriasan szólva a rongyrázást juttatja eszünkbe, hanem előadók és közönség igazán tartalmas egymásra találását. Még akkor is elgondolkodtató ez, ha a siker egy kicsit előre borítékolható volt, hiszen a magyar rocktörténelem leg(el)ismertebb darabja került a nagyérdemű elé, nem akármilyen (de úgy is fogalmazhatunk, hogy eddig nem tapasztalt) anyagi háttérrel, intézményi és művészi hozzáállással. S a nyilvános „rákészülés” feltételeit is sikerült kimagaslóan teljesíteni. Ráadásul ismerős arcok sokasága tűnt fel a színpadon, na meg a szervezők, a technikusok, az önkéntesek, az úgynevezett háttéremberek sorában. Összesen négyszázöt tagú csapat, amire ez idáig nem volt példa „szerte e határban”. A rendkívül sokszínű alkotócsapat összekovácsolódása pedig – ami természetesen nem csupán díszmenet volt, hanem, ahogy Orza Călin rendező fogalmazott, feszültségekkel, áldozatokkal teli munka, hiszen enélkül nem lehet művészetet, közönséget igazán megrendítő előadást színpadra állítani – az alkotók számára is felejthetetlen marad.

És akkor a minap, a szentgyörgyi piacon találkozom egy régi ismerőssel, aki miután gratulált valahogy így fogalmazott: az előadáson egy valódi életérzés kerített hatalmába...

Közösen megélt életérzés született újjá mindannyiunkban, előadókban, szervezőkben és közönségben egyaránt – görgetem tovább a gondolatot –, ami nem csupán egy ideig-óráig meghatározó jellegű hangulat, hanem nemzedékünk egzisztenciális töltetének szerves része. És – mint kiderült – nem csupán a nyolcvanas évek bemutatóját, a mű kezdeti „hódítását” megélt nemzedékek életérzése ez, hanem az azóta felnövekvő korosztályok lelki és gondolatvilágában is mélyen beivódott István és Koppány görög tragédiákat idéző küzdelme.

Életérzés. S mint ilyen aligha túlzás úgy fogalmazni, hogy a mű, mint ahogy az ihlető történelmi események a legáltalánosabban értelmezett identitásunk meghatározó része, egy olyan nemzedékeken átívelő életérzés, amely ott lüktet hétköznapjainkban és ünnepeinkben, érzés- és gondolatvilágunk szerves része, az ilyen kivételes pillanatokban pedig mindent meghatározó tényező.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1805
szavazógép
2021-09-27: Nyílttér - :

Világrekord született: száz órán át szólt a mese (Emlék Hatvanból a Népmese napjára)

„A tűznek nem szabad kialudni”, a jól ismert kodályi intést szó szerint betartva jártak el az idei Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál szervezői és résztvevői. Immár VI. alkalommal rendezték meg a fesztivált Hatvanban a Grassalkovich Művelődési Házban és annak díszkertjében a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület szervezésében. Célja az élőszavas mesemondás hagyományának éltetése és a népmesekincs gazdagságának bemutatása minden korosztály számára. Az idei rendezvény legnagyobb különlegessége a száz órán át tartó folyamatos mesélés világrekord kísérlete volt, melyet teljes siker koronázott. Az éjjel-nappal tartó rendezvény résztvevői fáradtságot nem ismerve adták át egymásnak a stafétát, mígnem eltelt a száz óra, és új világrekord született.
2021-09-27: Belföld - :

Florin Cîțu a liberálisok új elnöke

Florin Cîțu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A korábbi elnök, Ludovic Orban bejelentette, lemond a képviselőházi elnöki tisztségről és „megszűnik minden partnerség” közte és Klaus Iohannis államfő között. Megválasztása után Florin Cîțu hozzáfogott, hogy támogatást keressen kormányának a parlamentben, a kormányfő abban reménykedik, hogy a szintén tisztújtás előtt álló USR PLUS új vezetőségével sikerül majd tárgyalóasztalhoz ülnie a szövetség újbóli kormányzati szerepvállalásáról. Addig is a hét folyamán bizalmi szavazást kér a parlamentben a jelenlegi ügyvivő miniszterek helyét átvevő új tárcavezetők számára.