Lövétei Lázár László könyvbemutatójaVersek a feketemunkáról

2021. szeptember 28., kedd, Közélet

Feketemunka című friss verseskötetéről (Kalligram Kiadó, 2021) beszélt sepsiszentgyörgyi könyvbemutatóján Lövétei Lázár László. A költőt Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kérdezte az intézmény Gábor Áron Termében.

  • Lövétei Lázár László a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón.  Fotó: Albert Levente
    Lövétei Lázár László a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Fotó: Albert Levente

Miután Szonda Szabolcs rövid pályaképet vázolt a Csíkszentdomokoson élő íróról, Lövétei Lázár László témáiról, terveiről szólva megjegyezte: nem árt, ha az ember azt írja, ami valóban érdekli, ami a szívén fekszik, mert jobban át tud izzani, nem mellesleg hitelesebb lesz. A vendégmunkás témakör húsz éve foglalkoztatja, ugyanis a kilencvenes évek elején nyaranta ő maga is Magyarországon dolgozott feketén az építőiparban, s úgy érezte, tartozik a kötettel a népes rokonságnak, akik befogadták, egyfajta köszönetnyilvánítás feléjük. Könyvének fülszövegében egyébként Lövétei Lázár László úgy fogalmaz, „de legalább ennyire izgalmas volt a kérdés, hogy ezekbe a  csontszáraz »riportokba« vajon sikerül-e annyi vért (érzelmet?, lelket?) diktálni, hogy megmozduljanak és versként kezdjenek viselkedni.” Mint elmondta, kereste, milyen hang talál ezekhez a versekhez, szerinte leginkább a száraz, kopogó hang; de az egykori feketén dolgozókat is meséltette, „esetenként gondolkodás nélkül buktak ki ezek a kis mikrotörténetek”, néhányat ezekből is idézett, szinte szó szerint. Nem kínlódott egyik szöveggel, egyik élménnyel sem, kötetét nagy szeretettel írta, tette hozzá. Azt javasolja, kötetét ne úgy olvassák, mint egy klasszikus verseskötetet, hanem elejétől kezdve a végéig, mert a könyvnek van egy íve.

Szonda Szabolcs kérdéseire, miszerint írás közben kerítette-e hatalmába nosztalgia, azt válaszolta, „valamennyicske csak volt, mert akkor voltam fiatal”, illetve arra felvetésre, hogy kell-e szenvednie a székelynek, úgy vélekedett, „megszoktuk szerintem, és nem is lenne jó túlságosan elkényelmesedni, segít a túlélésben”. És hogy mások versei mit tesznek hozzá saját alkotói munkájához? Azokból mindenekelőtt bátorságot merít, mert az írónak bátornak kell lennie.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2021-09-28: Világfigyelő - :

Pusztít a vulkánkitörés

A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – közölte a spanyol EFE hírügynökség műholdas mérésekre hivatkozva tegnap.
2021-09-28: Közélet - Fekete Réka:

Több mint ezren távoktatásban (Járványhelyzet Háromszéken)

Naponta növekszik a távoktatásra kényszerülő háromszéki diákok száma, jelenleg negyvenkilenc osztályból és két óvodai csoportból közel ezerkétszázan követik otthonról a tanórákat.