Gúnyhatáron innen

2021. október 7., csütörtök, Közélet

A maga nemében egyedi könyvet adott ki a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE): Léphaft Pál vajdasági karikaturista 52 rajzához ugyanannyi újságíró egy-egy gondolatot társított, így a Gúnyhatár - Léphaft-karikatúrák körülírva című kötet nem rajzzal illusztrált szöveg, hanem szöveggel illusztrált rajz.

  • Galbács Pál a könyvbemutatón. Fotó: Albert Levente
    Galbács Pál a könyvbemutatón. Fotó: Albert Levente

A könyv ötletgazdája, Galbács Pál a szerda délutáni, a Bod Péter Megyei Könyvtárban szűk körben megtartott könyvbemutatón elmondta, nem személyekről szóló, hanem történéseket tartalmazó karikatúrákat kért Léphafttól, a Kanadától Ausztráliáig tíz országból verbuvált magyar újságíró társakat pedig arra kérte, ne a rajzot magyarázzák – hiszen ha egy karikatúrát elkezdenek magyarázni, az annak a halálát jelenti –, hanem olyan szövegeket írjanak, amelyeket a rajz vált ki belőlük. Ambrus Attila, a kötet szerkesztője kiemelte, óriási dolog az, ahogyan 52 újságíró össze tudott fogni, bár ez elsősorban Léphaft Pál egyéniségének köszönhető: baráti kötet ez, hiszen mindannyian a karikaturista barátai vagy barátainak barátai. A felkérésre született szövegekről elmondta, a mai napról szólnak úgy, hogy bennük van az elmúlt száz év történelme és a jövő is, a SZMÚE-t pedig arra biztatta, folytassák a könyvkiadást egészen a feltámadásig – az olvasás feltámadásáig.

A könyvbemutatón a világháló segítségével „részt vett” Léphaft Pál is, aki elmondta, leginkább azon lepődött meg, hogy az 52 „társszerzőt” rekordidő alatt össze lehetett hozni, tőlük a kéziratokat összegyűjteni. A könyv amúgy nem volt meglepetés számára, hiszen ő tervezte, a tördelés során megismerte a szövegeket is, melyekből – mint fogalmazott – „a szerzők lelkét is ki lehet tapintani”.

A kötet kapható a Háromszék lapterjesztő standjain.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2021-10-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Öt áldozat Háromszéken

Öt elhalálozás történt megyénkben a koronavírus-fertőzés következtében a prefektúra közleménye szerint az előző naphoz képest: egy 65 éves hidvégi férfi, és négy nő (egy 64 éves zágoni, egy 71 éves bodoki, egy 77 éves sepsiszentgyörgyi és egy 80 éves kilyéni) Az áldozatok mindegyikének több más betegsége is volt, és egyikük sem volt beoltva. Velük együtt 358-an hunytak el a járvány kezdetétől.
2021-10-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Visor Székelyföldi Fotófesztivál
A Visor – Székelyföldi Fotófesztivál programja Sepsiszentgyörgyön: ma 15 órától közös műhelymunka Vancsó Zoltán fotográfusal, fotóriporterrel (l. rész) a Kovásza Megyei Művelődési Központban; 19 órától megnyílik Várnagy Tibor Photoessential? Kamera nélkül készült fotográfiák nevet viselő tárlata a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótéren.