Ki legyen a kormányfő?

2021. október 15., péntek, Kármentő
Kuti János

Az a baj, hogy Románia egy hibrid köztársaság. Sem nem elnöki, mint az Egyesült Államok vagy Franciaország, sem nem olyan, ahol a kancellár vagy a miniszterelnök a nagyfőnök, mint Németországban, illetve Magyarországon. Nálunk a hazát a kormány vezeti, de annak főnökét az elnök nevezi ki. És ő azt bíz meg, aki neki tetszik, ahogy tette a megbuktatott Florin Cîțuval. De kinevezhet azért is valakit, mert egyáltalán nem tetszik neki, például Dacian Cioloş. 

Mivel nálunk mindig váratlanul jön a tél, ahogy a járvány negyedik hulláma is, mintha nem nagyon tülekednének a politikusok a miniszterelnöki székhez, kivéve a régi kormányfőt, aki kézzel-lábbal, foggal és körömmel ragaszkodik hozzá.

Azt mondják, hogy Iohannis most csak kitolásból tolta előtérbe Cioloşt kormányfőnek, mert a parlamentben úgysem tud többséget szerezni, hisz pártjának, az USR-nek kevés képviselője van, ellensége annál több. Bár az aranyos AUR-osokat a maga oldalára állíthatná, mert fiatal egyetemista korában nem voltak olyan problémái, mint Cîțunak, akit ittas vezetésen kaptak Amerikában. Cioloș jó hazafinak indult, hisz egyetemista korában a Vatra Românească szervezet tagjaként tevékenykedett. És egyetem után a hazaffy Gheorghe Funar keze alatt dolgozott a polgármesteri hivatalban Kolozsváron, ahol piros-sárga-kék festékkel mázolták be a padokat, szemeteskukákat és a mennyboltot is, úgyhogy abból rá is kenődhetett valamennyi. 1995-ben a Román Nemzeti Egységpárt ifjúsági szervezetének volt az elnöke. Azután Franciaországba került, tovább okosodni, ahol minden bizonnyal levedlette nacionalista bőrét, és igazi európaivá érett.

Miniszter és úgynevezett technokrata miniszterelnök is volt egy szakértőnek csúfolt kormány élén, amikor a Colectiv-tűzeset utáni tüntetések miatt lemondott Ponta. Most európai parlamenti képviselőségéről ő is lemondana csak azért, hogy megmentse itthon hazáját, amire pártja neve is kötelezi. (Mentsétek meg Romániát Szövetség, USR) Ráadásul a francia elnök, Macron nagy barátja. Jó üzletet tudna lebonyolítani Macronnal, aki az amerikai–ausztrál atomtengeralattjáró-biznisz miatt elesett egy 50 milliárd eurós üzlettől. Beugorhatna Románia, hisz van tengerünk, ahová tehetnénk a tengeralattjárókat.

Mikor még az USR kormányon volt, mindenképp meg akarták reformálni Romániát, de csak annyira futotta, hogy a miniszterelnök Cîțut levadászó buzgalmukban túllőttek a célon, és a nyulat bokrostul, Cîțut kormányostul lőtték ki. Most itt állunk egy ideiglenes kormánnyal, amelyiknek – mint mondják –, keze-lába meg van kötve. (Voltak minisztereink, sőt miniszterelnökünk is, akiknek korrupciós ügyek miatt kötötték meg a kezüket, de akkor már késő volt, mert már hozzápiszkáltak a közös kasszához.)

Amilyen helyzetben van az ország, bizony nem ártana, ha a kormány legalább rúgkapálni tudna, amit munkaként adhatna el. Cioloş és pártja kifarolt a kormányból, mert azt mondták, hogy nem akarnak Cîțu keze alatt dolgozni, mivel nem tudják megvalósítani merész álmaikat, de azt is mondják, hogy nem voltak megelégedve a pénzzel, amit embereik kaptak volna a nagy osztozkodásnál, mert csekély a polgármestereik száma.

Dacian Cioloşon kívül más nem nagyon ajánlkozott, hogy elvállalja télire a kormányzást, egyedül csak Kelemen Hunor. Így az RMDSZ még megkaparinthatna jó néhány rossz miniszteri posztot. Tánczos Barna mellé sem ártana még bár egy minisztert tenni, mert ő egyedül nem bír a sok medvével és a rengeteg szeméttel. Cseke Attila fejlesztési miniszter ideiglenes egészségügyi tárcáját át lehetne adni a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely az egészségügyért is felel. (Már amúgy is adnak gyógyszert és viszik oda a betegeket.)

Mivel a jelenlegi államberendezkedés nálunk sehogyan sem akar működni, nem lenne rossz visszaállítani a királyságot. Egy király lehet, hogy jobban gondját viselné az országnak, mint mostani vezetőink, mert mindent megtenne, hogy ne érje szó a (királyi) ház elejét. De jó lenne egy Mátyás király kaliberű (román származású) király!

Vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy ide diktatúra kell, és visszasírják a régi szép időket, amikor Ceauşescu volt a vezér. Diktátorokból aránylag kevés van raktáron, de meg lehetne próbálni beszélni az észak-koreai Kim Dzsongunnal. Hátha ő elvállalná, és akkor nem lenne többet szükség kormányra sem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2021-10-15: Közélet - Mózes László:

Verseskötet és riportregény

B. Kovács András két kötetét mutatták be szerda délután a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban, „baráti körben”. A szerző legújabb, Szarvascsoda című verseskötetéről, illetve Egy erdélyi self-made man az Államokban című riportregényéről beszélt az érdeklődőknek.
2021-10-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Legnagyobb találmányunk a nyelv (Négyes könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön)

Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi tanár és Süth Gabriella középiskolai magyartanár, szerkesztő mellett Kispál Ágnes Evelin és Kispál Attila képzőművészek, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetői is vendégei voltak a szombathelyi Savaria University Press Alapítvány Az irodalom avatott tolmácsolói című sepsiszentgyörgyi kiadói estjének, melyet szerda délután tartottak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A rendezvényen négy frissen megjelent kötetet mutattak be.