Komolytalanok és hiteltelenek

2021. október 15., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Nem jutottak semmiféle következtetésre – jelentette ki Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök, miután szerdán kormányalakítási tárgyalásokat folytatott a volt koalíciót alkotó pártok elnökeivel. De, tette hozzá némi bizakodást sugallva, pénteken még futnak egy kört, azaz újra egyeztetnek Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel, a PNL vezetőjével, illetve Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Miben bízhat még Cioloş, mi változtathat a patthelyzeten? Semmi. Mióta Iohannis kijelölte, próbálja komolyan venni megbízatását, s próbál úgy tenni, mintha bármilyen esélye is lenne kormányt alakítani. De már az első politikai nyilatkozatok után egyértelmű volt, esélytelen próbálkozás, jóformán senki sem áll be az USR mögé, valójában az elnök egy jól irányzott politikai pofonnal még mélyebbre kívánja süllyeszteni őket.

Ebben az egész bukaresti szappanoperában az a leginkább felháborító, hogy az érintettek úgy tesznek, mintha lenne jelentősége az efféle egyeztetéseknek. Valójában kibékíthetetlen politikusok ülnek egy asztalhoz, azt a látszatot keltve, hogy meg akarnak egyezni, s újra kívánják éleszteni a megroggyant pártkoalíciót. Olcsó színjátékot látunk, miközben az országban drámai a helyzet. A fővárosban, más nagyobb városokban toronymagas a fertőzöttségi mutató, lassan tényleg nehéz elképzelni más eredményes megoldást, mint eme övezetek teljes leállítását, ám a döntéshozók ezt továbbra sem merik vállalni. Arról nem is beszélve, hogy az elégedetlenség, a népharag napról napra fokozódik, megbocsáthatatlan és tragikus kimenetelű a liberálisok hónapokig tartó, gyermeteg kampányidőszaka.

Nemcsak a fertőzöttség terjed, nem csupán a koronavírussal összefüggésben álló elhalálozások száma emelkedik, hanem arról is érkeznek jelentések, hogy a nagy lendülettel bejelentett Pipera moduláris kórház – egymás mellé illesztett konténerek – hőszigetelése gyenge, gyatra tákolmány, amelyben a súlyos állapotban lévő betegek akár meg is fagyhatnak télen. Ezt az észrevételt Oana Gheorghiu fogalmazta meg az Adományozz Életet Egyesület nevében, amely szervezet korábban két ilyen létesítmény születésénél is bábáskodott. Ilyen körülmények között, látva a hazai egészségügyi rendszer túlterheltségét, lassan csak abban lehet bízni, hogy nem csupán Magyarországra, hanem más államokba is lehet majd súlyos betegeket szállítani…

Ránk néznek, és minket, liberálisokat már nem nagyon vesznek komolyan, fakadt ki a tegnap Florin Cîţu bukott miniszterelnök. Hát ez nem is csoda, hiszen lassan komolytalanabbak és hiteltelenebbek, mint az általuk pocskondiázott politikai ellenfelek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1809
szavazógép
2021-10-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Útjavítások, iskolafelújítások Sepsiszentgyörgyön

Egyszerre mintegy negyven helyszínen folynak utcajavítási és korszerűsítési munkálatok Sepsiszentgyörgyön, és jó néhány előkészítő eljárás is folyamatban van, új kültéri beavatkozást azonban idén már nem kezdenek el – közölte Antal Árpád polgármester. 
2021-10-15: Belföld - :

Enyhén csökkent a fertőzések száma, de nő a súlyos eseteké

Majdnem 16 ezer új esettel nőtt a koronavírusos fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 15 828 új esetet vettek nyilvántartásba (67 655 teszt alapján), közülük 295-ön már átestek a fertőzésen 180 napnál hosszabb ideje. Az előző jelentés óta 365 elhalálozást jegyeztek, ebből 2 régebbi. Az áldozatok között egy 13 éves, egészséges kislány, egy huszonéves fiatalember, 2 harmincas és 15 negyvenes is volt. 325-ön nem voltak beoltva, a 40 beoltott áldozat közül 39 más betegségekben is szenvedett.