KovásznaCsoma-tárlat járványidőben

2021. október 18., hétfő, Közélet

A kovásznai Kádár László Képtár valóságából a virtuális térbe költözött a csütörtökre beharangozott, Mi a te mítoszod? című idei Csoma-tárlat megnyitója. A drasztikus lépésre a fürdővárosban jegyzett magas szintű koronavírus-fertőzési arány miatt került sor, sem Kányádi Iréne és Vécsi Nagy Zoltán zsűritagok, sem a díjazottak nem vállalták a megjelenést, ezért is döntöttek az online közvetítés mellett.

Az interneten mintegy százan követték a megnyitóbeszédet, ennyien nem lettek volna jelen a képtárban – tudtuk meg Konnáth Rita képtárvezetőtől. Azt is elmondta, korábban a Maros Művésztelep kiállításának megnyitóján is csupán ketten vettek részt – oltási igazolvánnyal.

Az online térben elhangzott megnyitóbeszédében Kányádi Iréne a kiállítás kiindulópontjára is rávilágított: jelen kiírás arra kereste a választ, hogy a művészetben szükség van-e, és ha igen, hogyan nyilvánul meg a kollektív identitás igazolásának igénye a személyes teremtő aktusban – magyarázta a Partium Keresztény Egyetem adjunktusa, a tárlat szakmai zsűrijének tagja. Az idei kiírás szervesen kapcsolódik a tavalyihoz, mondhatni, folytatásának is tekinthető, ugyanakkor tág teret biztosít az alkotó képzeletnek kibontakozni – értékelte a művészettörténész. „A tavalyi kiírás tematikáját a távol-közelség szubjektív megélésének a problematikája adta, a keresés-megtalálás, az elidegenedés-hazatalálás közötti örökös ingadozásaink feszültsége, míg az ideiét az önmagunkra való találás materializálódását az alkotás folyamatában vagy a megszületett műalkotás” – tette meg az összehasonlítást dr. Kányádi, aki mellett Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK nyugalmazott igazgatója, valamint Dimény András volt a zsűri tagja.

A bírálók döntése nyomán a Kőrösi Csoma Sándor-díjat Nagy Dalma Fehéren-fehéren-fehér, keresztszem és boszorkányöltés szabadon című alkotásával nyerte el, míg a Szentimrei Judit-díjat Bács Emese Itt élünk mi IV. című művével érdemelte ki.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében csütörtökön megnyílt kiállítás december végéig tekinthető meg a Kádár László Képtárban a járványügyi szabályok betartása mellett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2021-10-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Javítanák a sportolási körülményeket (Sepsiszentgyörgy)

A sportolóknak nyújtott szolgáltatások és körülmények javítására 3,4 millió lejt utal ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a város tulajdonában levő sportlétesítményeket működtető Sepsi ReKreatív Rt-.nek. A cég összesen 3,6 millió lejre eszközölhet beszerzéseket és beruházásokat, de ezekből csak jövőre lát valamit a közönség, mert a közbeszerzési eljárások mindig időigényesek.
2021-10-18: Közélet - Farcádi Botond:

Álmok álmodói, emlékek éltetői (Csinta Samu könyvének bemutatója)

A történelmet emberek lakják be, az ő történeteik, emlékeik által válik élővé – fogalmazott Csinta Samu az általa írt, Álmok álmodói című, a sepsiszentgyörgyi foci százéves, a Sepsi OSK tízéves történetéről szóló könyv bemutatóján. Hogy mennyire igaz a szerző e kijelentése, azt bizonyítja, hogy a csütörtök délutáni könyvbemutató igen hamar bensőséges, nosztalgikus, emlékidéző beszélgetéssé alakult. És talán az is elárul valamit Sepsiszentgyörgyről, focicsapatáról és az itt élőkről, hogy az első közösségi esemény, amelynek az ultramodern, igazán nagyvárosias légkört árasztó új sportlétesítmény otthont adott, egy könyvbemutató volt – még a hivatalos, focimeccsel történő avató előtt.