KiscimboraAndorás vitéz /Magyar legendamese/

2021. október 22., péntek, Irodalom

Amikor a legelső magyar királyt koronázták, akkor történt, amit most elmondok nektek, hallgassatok ide.

  • Bedő Gergő rajza
    Bedő Gergő rajza

Hej, jöttek a világ minden tájékáról királyfik, világhíres deli vitézek, s a király tiszteletére kiállottak mind, ahányan voltak, a palota udvarára, hadd lássa ország-világ, ki a legvitézebb. Volt a rengeteg sok vitéz között egy, aki egymás után döntötte porba a vitézeket: magyarokat, németeket, mindenféle nemzetségbelieket. Nem tudta senki, hogy ki s mi, miféle nemzetségből való, honnét jött, de sajdították, hogy nem magyar.
Búsult István király, szomorú volt erősen, hogy ím, így meggyalázza egy idegen vitéz az ő vitézeit. Mikor aztán már egy vitéz sem volt, aki szembeálljon, jött az udvarba egy legény, kard nem volt az oldalán, buzogány sem a kezében, gyalogszerrel jött, nem cifra paripán.
– Uram király – mondotta ez a legény –, adj nekem kardot! Kiállok én ezzel a vitézzel.
Adott a király, hogyne adott volna. Senki sem tudta, hogy ki s honnét jött, mi a neve, csak a formájáról meg a gúnyájáról látták, hogy Attilának lehet az ivadéka. Hát összecsap a két vitéz, hogy a föld is megrengett alattuk, vívtak reggeltől délig, s meg sem pihentek. Vívtak sötét estig, s ím, egyszerre csak ledöndült a földre az idegen
vitéz.
No, volt öröm a király udvarában. Ment a király nagy örömmel a vitézhez, a vállára ütött.
– Mi a neved, fiam?
– Andorás a nevem.
– Hát legyen a te neved ezután Erős Andorás, s mert látom, hogy székely vagy, te lész ezután a székelyek vezére.
Híre ment ezután Andorás vitéznek. Erejének, vitézségének nem is volt párja messze földön. Ő verte meg Gyula herceget is, aki István király ellen fellázadott volt. Adott is a király neki várat, földet, rengeteg sokat. Jutott a fiainak, mikor meghalt, földből, várból elég. És az Andorás nemzetség nem halt ki, él még ma is. Csakhogy most nem Andorás, hanem Andrássy a nevük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2021-10-22: Kultúra - Czegő Zoltán:

Szaggatni kell az eget s a rácsot

Nem kimondottan nyári kaland ez a könyv, mely szembe jött velem a könyvespolcaim között. Nem első eset, mégis körbepillantottam, hova ülhetnék, hogy alább ne essek? Hamar megtudtam, miről is szól ez a 150 oldal a második világháborút követő időnkben. Azok az évek ugyanis, amelyeket le és túl kellett élnünk a szovjet kommunista diktatúra idején dagadó Romániában vagy a maradék Magyarországon, a rettegett zászlólengetés, ön- és másokat dicsőítő, pokollegendásító idő volt.
2021-10-22: Irodalom - :

Benedek Elek: A kétszívű királyfi (Kiscimbora)

Hallottátok-e hírét a fekete királynak? Túl volt ennek az országa még az Óperenciás-tengeren is, s akkora volt, hogy az áldott nap soha, de soha le nem nyugodott rajta.