Apáczai-szobor készül Baróton

2021. október 28., csütörtök, Közélet

Apáczai Csere János-mellszobrot kap a közeljövőben a Baróti Szabó Dávid és a Gaál Mózes Általános Iskola közös udvara. Az andezit talapzatra állított mellszobrot Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrász készíti, a szükséges pénzalapot a Bethlen Gábor Alap (BGA), Barót önkormányzata és a középiskola biztosítja.

  • Itt kapna helyet az új szobor. A szerző felvétele
    Itt kapna helyet az új szobor. A szerző felvétele

A középiskola a BGA Nemzeti Újrakezdés Programjához májusban nyújtott be pályázatot s kért 2,4 millió forint támogatást, de csak a szükséges összeg negyedét kapták meg. Mivel a tervet mindenképp szerették volna megvalósítani, az iskola vezetősége Benedek-Huszár János polgármesterhez fordult, akinek előterjesztésére a legutóbbi tanácsülésen a költségvetés módosításakor a tanácstagok tizenötezer lejt szavaztak meg a célra.

Derzsi-Ráduly Kázmér iskolaigazgató úgy nyilatkozott, bár saját forrásból is jelentősebb, közel tízezer lejes összeget kell biztosítaniuk, örvendenek, hogy elkészülhet az ismert művész alkotása. A szobor a vállalt határidőre, decemberre el is készül, ő viszont azt szeretné elérni a Bethlen Gábor Alapnál, ha lehetséges, engedélyezzék, hogy csak az elszámolást követően, a tavaszi időszakban tartsák meg az avató ünnepséget. „Apáczai Csere János nem csak tudósként és anyanyelvápolóként, hanem pedagógusként is jelentőset alkotott, illő tehát, hogy szülőföldjének legjelentősebb iskolája udvarán állítsanak neki méltó emléket. Elképzelésünkkel jeleznénk azt is, hogy nyitásunk az egyre inkább elszórványosodó Brassó megyei magyar közösségek irányába több mint jelképes, az általuk teremtett örökséget készek vagyunk ápolni” – mondotta az intézményvezető.

Vargha Mihály alkotását az iskola főépülete, a régi sportterem és a műhely háta mögötti területen állítják fel. Az elkövetkező években – anyagi lehetőségeik függvényében – Erdővidék nagyjait megörökítő emlékparkot is kialakítana a középiskola. Elképzelés szerint a mellszobrokat kis, árkádos tető védené az időjárás szeszélyeitől, hátterükben pedig a megjelenített személyek életéről, munkásságáról, jelentősebb megvalósításukról lehetne olvasni – hogy példaként szolgáljanak a diákság s mindnyájunk számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2021-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Betelt a fertőzőosztály (Megyei kórház)

Ha korábban csak az intenzív terápiás osztály telítettségéről adtunk hírt, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház legfrissebb közleménye szerint tegnapra a COVID-fertőzőn is minden hely betelt.
2021-10-28: Közélet - Hecser László:

Vezetett képi séta

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) harmadik emeleti kiállítóterében az Ösztön című, fiatal erdélyi vagy erdélyi kötődésű képzőművészeket bemutató kiállítás záróeseményeként a baróti Incze Mózes és az élesdi Bodoni Zsolt festőművészek vetített képes előadáson mutatták be fontosabb alkotásaikat. A két előadás közt a budapesti születésű, jelenleg Árkoson élő Rizmayer Péter portréfilmjét tekintették meg a résztvevők.