Bibliás példakép

2021. október 29., péntek, Máról holnapra
Szekeres Attila

A reformáció emléknapját ünnepeljük vasárnap, a hagyomány szerint Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én függesztette ki a wittembergi vártemplom kapujára az egyház eltévelyedésére rámutató, elsősorban a bűnbocsátó cédulák árusítása ellen szóló, híressé vált kilencvenöt tételét.

Ez volt a kezdet, aztán következtek a megújulás, reform igénye által szült változtatási kísérletek, sokszor vérbe fulladóan, de kitartóan és eredményesen. A szűk évtizeddel későbbi mohácsi vész után bekövetkezett Magyarország szétszaggatása, és ebben a helyzetben a reformáció megoldást kínált a magyarság megmaradására. Az újítás magával hozta a nemzeti nyelv egyre szélesebb körű használatát, a magyar nyelvű istentiszteletet és a Szentírás lefordítását.

Köztudott, hogy az első teljes bibliafordítás Károli Gáspár nevéhez fűződik. A gönci református prédikátor hat segítőtárssal dolgozott. A fordítás megkezdése után nem sokkal elhunytak a támogatók, Mágocsy Gáspár, majd András is. Ebben a helyzetben az utóbbi özvegyét feleségül vevő felsővadászi Rákóczi Zsigmond karolta fel az ügyet. Birtokára, Vizsolyba telepítette Mantskovits Bálintot, a kor legtermékenyebb magyarországi nyomdászát, és ott adta ki 1590-ben a híressé vált Vizsolyi Bibliát.

A Rákóczi név hallatán a legtöbb embernek II. Rákóczi Ferenc szabadságharcos fejedelem jut eszébe. Aztán dédnagyapja, I. Rákóczi György fejedelem, netán utóbbi kalandor fia és utódja, II. Rákóczi György, aki pusztulásba sodorta Erdélyt. Előbbit Öreg Rákóczi Györgyként is szokás emlegetni, no meg Bibliás Rákócziként, és fennmaradt róla, hogy naponta tanulmányozta a Szentírást, többször is elolvasta. Ám a dinasztia megalapítójáról, a legelső Rákóczi fejedelemről, Zsigmondról méltatlanul kevés szó esik. Kiváló katona, végvári vitéz volt, a Biblia megjelentetésekor már egri főkapitány. Később Bocskai Istvánhoz csatlakozott, aki 1605-ben Erdély kormányzójává tette. Halála után – az előd végakarata ellenére – 1607-ben a rendek Rákóczi Zsigmondot választották Erdély fejedelmévé. Híresztelték, hogy megvesztegette a kapucsi basát, ám tény, hogy diplomáciai érzékével nyugalmat hozott Erdélyre. Bölcsessége abban is meglátszott, hogy nem sodorta polgárháborúba az országot, amikor a nagyravágyó Báthori Gábor meg akarta szerezni a fejedelmi széket, hanem inkább lemondott, félreállt.

Lehetetlen nem arra gondolni: manapság is ilyen emberekre, vezetőkre lenne szükségünk, mint a legelső „bibliás” Rákóczi. Olyanokra, akik támogatják a kultúrát, ösztönzik az anyanyelvhasználatot, békét teremtenek, és le is tudnak mondani a hatalomról akkor, ha a helyzet úgy kívánja, hogy ne sodorják bajba az országot, a népet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2021-10-29: Közélet - Nagy D. István:

Dolgoznak az állomási tónál

Kevesebb mint két hónap alatt látványos átalakuláson esett át a sepsiszentgyörgyi állomási tó és környéke, miután a kivitelezők eltávolították az egykori tómederben felnőtt füzes ciherest, és nekiláttak a tereprendezésnek. Az önkormányzat reményei szerint, ha az időjárás engedi, az építők jót tudnak haladni. A szabadidős és sportolási lehetőséget is biztosító létesítményt 2023 végéig kell megépíteni.
2021-10-29: Közélet - Nagy D. István:

Kevesebb baleset, több kábítószeres járművezető (Közúti biztonság Háromszéken)

Egyharmaddal csökkent a halálos és súlyos kimenetelű közúti balesetek száma Háromszéken az elmúlt kilenc hónapban az előző év azonos időszakához képest – derül ki a megyei közlekedésrendészet kedden a prefektúrán ismertetett összesítőjéből. Ramona Cozmin főfelügyelő szerint a balesetek okai között kiemelkedő helyet foglal el a gyorshajtás, a gyalogosok szabálytalan közlekedése, valamint a szabálytalan előzés, a csökkenések hátterében pedig egyebek mellett a hatóságok idei szigorúbb és gyakoribb fellépése áll. A rendőrtiszt szerint ugyanakkor aggasztó, hogy jelentősen megnőtt azok száma, akik tudatmódosító szerek hatása alatt vezetnek.