Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belső akarat, külső segítség

2008. november 20., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Bíztatónak is tekinthetjük, hogy az Egyesült Államok alig két hónapja idehelyezett politikai attaséja időt és energiát szánt arra, hogy megismerje a magyarság autonómiával kapcsolatos elképzeléseit, alaposabban belelásson a romániai magyar—magyar viszonyba. Az elmondások szerint felkészülten érkezett és kérdezett, látogatása több volt protokolláris bemutatkozásnál, megpróbálta valóban megérteni a jelenlegi helyzetet és törekvéseket.

Minden jel szerint más volt ez, mint az eddig megszokott diplomata-látogatások, melyek elsősorban gazdasági, esetleg kulturális együttműködési ígéretekkel zárultak, és többnyire kimerültek a hivatalos hatóságokkal folytatott udvarias eszmecserékben. Az a tény, hogy a világ egyik legnagyobb hatalma, Amerika odafigyel a térségre, kíváncsi az autonómiatörekvések lényegére, figyelemre méltó, megfontolandó románok és magyarok számára egyaránt. Pedig a civil szervezetek köntösébe bújt helyi román politikusok mindent megpróbáltak, hogy eltereljék az amerikai attasét Székelyföldről, Ioan Solomon a nagykövetségen tiltakozott az ellen, hogy ,,szélsőséges magyarokkal" kíván tárgyalni a megbízott. Nem járt sikerrel.

Nem tudni, milyen következtetéseket fogalmaz meg Stephen Ruken székelyföldi körútja után, s lesz-e hivatalosan vállalt álláspontja az Egyesült Államok nagykövetségének autonómiaügyben. Azonban mindenképpen jó, ha valaki a helyszínen, első kézből, magyar vezetőktől tájékozódik. Mindezt kihasználhatjuk, javunkra fordíthatjuk, segítségünkre lehetnek, de senki nem teszi meg helyettünk a szükséges lépéseket. Ha a székelyföldi önkormányzatok mernek bátrak lenni, hallgatnak az SZNT-re, és kiírják a népszavazást, a mostani körülmények között hatalmas súlya lehet az egyhangú akaratnyilvánításnak. Ha a prefektúrák meg is akadályozzák a referendum szervezését, és megkezdődnek a közigazgatási perek, bizonyítást nyer, hogy Romániában jogsértő törvényértelmezésekkel még a véleménynyilvánítás is korlátozható. És akkor súlya lehet majd a helyzetet jól ismerő, tájékozott diplomata és a háta mögött álló követség, állam véleményének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-11-20: Család - x:

A sovány tej védi a vesét

Amerikai és norvég orvosok a táplálkozási szokások és a veseműködés összefüggéseit elemezve kiderítették: azoknak, akik naponta fogyasztanak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélyük a vesekárosodás elkerülésére. Ezzel szemben a nem tejből származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót a veseműködésnek.
2008-11-20: Közélet - x:

Árpád park és -kapu Torján

Erdély egyetlen Árpád-szobrát, Miholcsa József marosvásárhelyi szobrász műkőből készített alkotását 2003. július 26-án avatták fel Altorján.