Ars Hungarica fesztivál NagyszebenbenCímerek, fotók, emléktábla

2021. november 16., kedd, Magazin

Jelentős háromszéki részvétellel zajlik az Ars Hungarica 2021 – Nagyszebeni magyar kulturális fesztivál. A rendezvénysorozat a múlt pénteki nyitánytól jövő vasárnapig tart, nemcsak Nagyszebenben, hanem Oltszakadáton és Vízaknán is.

Utóbbi helyszínen, a Református Közösségi Térben tartott előadást az erdélyi rendek címertani megjelenítéséről a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, Szekeres Attila István heraldikus, aki a három héttel korábban Madridban, a 34. Genealógiai és Világkongresszuson bemutatott előadásának magyar változatát vitte el a fürdővárosba.

Ugyanazon a helyszínen állították ki a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének Többsincs című fotótárlatát, mely Sepsiszentgyörgy, Bukarest, Marosvásárhely, Nagyszeben és a magyarországi Tengelic után jutott el Vízaknára. Házigazdaként köszöntőt mondott Jakab Edit, a szervező HÍD Szebeni Magyarok Egyesületének alelnöke. A kiállított anyagot bemutatta a kurátor, Huszár Szilamér, az SZMÚE fotószakosztályának koordinátora. A falakon Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila felvételei láthatók.

Huszár Szilamérnak egyéni tárlata is megnyílt szombaton a nagyszebeni Tanács Toronyban. Köszöntőt mondott a főszervező Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke. Huszár Szilamér #40 című fotókiállításáról – mely előzőleg Sepsiszentgyörgyön volt látható – elmondta, 40. születésnapja okán a National Geographic magazin magyarországi kiadása által közölt fotóiból válogatott negyven, őt leginkább jellemző, negyven pillanatot megragadó képet.

Szombat délben a nagyszebeni Tereziánumi római katolikus templomban a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Carola Egyesület közreműködésével emléket állítottak egy 95 évvel ezelőtti hadiárvamentésnek. Serfőző Levente üdvözlőbeszéde után Farkas Adrienn, a Carola Egyesület alelnöke egy Bethlen Margit-novellát olvasott fel, és felelevenítette: az 1916-os román betörést követően, szeptember 20-án a Theresianum árvaházból és a szász Kinderheim gyermekotthonból száznegyven gyermeket mentett ki a két front közé szorult Nagyszebenből báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola, gróf Bethlen Istvánné Bethlen Margit, gróf Bánffy Miklós, a nagyszebeni Schill Berta és dr. Genersieh Gusztáv. Szebeni Zsuzsa, a Carola Egyesület elnöke, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője az emléktábla-állítás fontosságáról beszélt, kiemelve: a plakett Éltes Barna háromszéki szobrászművész munkája. Az emléktáblát megáldotta Varró Sándor református, megszentelte Bíró Nándor Alfonz római katolikus lelkész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2021-11-16: Sport - :

Meggyőző magyar siker Izlandon (Női kosárlabda, Eb-selejtező)

Vasárnap késő este a magyar női kosárlabda-válogatott 57 pont különbséggel, 115–58-ra nyert Izlandon az Európa-bajnokság selejtezősorozatának második körében, így 1/1-es mutatóval a C-csoport második helyéről várja a 2022-es folytatást.
2021-11-16: Magazin - :

Múzeummá alakított magyar hadihajó Belgrádban

Az első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszünet aláírásának évfordulóján, csütörtökön megnyílt a nagyközönség előtt a múzeummá alakított Bodrog osztrák–magyar monitorhajó, amelynek belgrádi ágyúlövéseivel hivatalosan kezdetét vette az első világháború 1914. július 28-án.