Putyin: megengedhetetlen a NATO keleti bővítése

2021. december 2., csütörtök, Világfigyelő

Oroszország a partnereivel együtt ezután is tartja magát ahhoz, hogy megengedhetetlen a NATO keleti bővítése, ami ellen jogi garanciákra van szükség – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a Moszkvában akkreditált, 20 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadási szertartásán.

Putyin az orosz diplomácia kiemelt feladatának nevezte, hogy megbízható és hosszú távú biztonsági garanciákat vívjon ki Oroszország számára. Mint mondta, Moszkva tárgyszerű párbeszédet javasol ebben a témában. „Az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel folytatott párbeszéd során ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy konkrét megállapodásokat dolgozzunk ki, amelyek kizárják a NATO további keleti előrenyomulását és a bennünket fenyegető fegyverrendszerek telepítését az Oroszországi Föderáció területének közvetlen közelében” – mondta Putyin. „Nekünk pontos jogi garanciákra van szükségünk, mert nyugati kollégáink nem teljesítették szóbeli kötelezettségvállalásaikat. Mindenki tud azokról a szóban adott biztosítékokról, amelyek szerint a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. De ennek az ellenkezője történt. A jogos orosz biztonsági aggályokat lényegében figyelmen kívül hagyták. És most is figyelmen kívül hagyják őket” – tette hozzá Putyin. Az orosz vezető nehezményezte, hogy a NATO katonai infrastruktúrája megközelítette Oroszország határait. „Ez számunkra több, mint komoly. Ebben a helyzetben mi is megtesszük a megfelelő haditechnikai lépéseket” – mondta.

Putyin szerint Oroszország senkit sem fenyeget, és Moszkvát ezzel vádolni, reá hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért „minimum felelőtlenség”. Kifejezte amiatti aggodalmát, hogy a nemzetközi közösség képtelen összefogni a fontos problémák megoldására, és hogy az ország néhány „partnere” megpróbálja feltartóztatni a fejlődését, szankciós nyomást gyakorolva és feszültséget keltve a határai mentén.
 

Ukrán csapatösszevonás a Donyec-medencénél

Az ukrán vezetés ténylegesen lemondott a konfliktus békés rendezéséről a Donyec-medencei konfliktusövezetben, ahol az ukrán fegyveres erők felét, 125 ezer katonát vontak össze – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnapi moszkvai sajtótájékoztatóján. „Komoly aggodalmat kelt a kijevi rezsimnek a minszki megállapodások lebontását célzó irányvonala és az, hogy de facto elutasítja a Donyec-medencei konfliktus békés rendezésére irányuló kísérleteket” – mondta Zaharova. Zaharova az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt „cinikusnak” nevezte a válság ügyében folytatott NATO-politikát. Felhívta a figyelmet, hogy London 600 katonát kíván Ukrajnába küldeni. „Ezzel segítséget nyújtanak egy olyan államnak, ahol a belső konfliktus még messze van a megoldástól. A Nyugatnak meg kell értenie, hogy ezzel automatikusan bűnrészessé válik az ukrajnai békés lakosok elleni bűncselekményekben” – hangsúlyozta.

Szergej Lavrov külügyminiszter tegnap az orosz parlament felsőházában azzal vádolta meg a NATO-t, azzal bonyolítja a helyzetet, hogy „nyíltan destruktív irányvonalával” megpróbálja Ukrajnát a „saját pályájának vonzáskörébe vonni és ellen-Oroszországgá” változtatni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2021-12-02: Világfigyelő - :

Szijjártó: Magyarország támogatta Ukrajnát

Magyarország az utóbbi években is „rendkívül nagylelkűen” támogatta Ukrajnát, ugyanakkor továbbra is határozottan elvárja a kárpátaljai magyar közösség jogainak tiszteletben tartását – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Rigában.
2021-12-02: Sport - Tibodi Ferenc:

Vereséggel zárták a csoportkört (Női kosárlabda, Európa-kupa)

A továbbjutást már korábban bebiztosító Sepsi-SIC csapata szoros mérkőzésen 73–69 arányban maradt alul a jobban lepattanózó UNI Győr együttese vendégeként, így a zöld-fehérek négy győzelemmel és két vereséggel zárták a női kosárlabda Európa-kupa csoportkörét. A B jelzésű négyes végeredménye csak ma este alakul ki, hiszen a kvartett zárómérkőzését, az ukrán BC Prometey és a török Elazığ İl Özel Idare közti párharcot 19 órától rendezik meg.