Dancs Árpád könyvbemutatójaAz élő történelem közeli helyein

2021. december 14., kedd, Közélet

Népes közönség előtt mutatta be Dancs Árpád nyugalmazott zenetanár Közeli helyeken című – harmadik – könyvét Sepsiszentgyörgyön a református Vártemplom Közösségi Házában vasárnap délelőtt. A könyvbemutatón zenei betétre, valamint vetítésre is sor került, a könyv képanyagából és archív felvételekből. A közeli helyeken című könyv megvásárolható a LibriM Könyvudvarban.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A könyv hibrid jellegét bizonyítja, hogy a mozaik­szerűen felépített történetsorozatban a szerző önmagát és közvetlen környezetét veszi górcső alá, teszi mindezt gazdag képanyaggal dokumentáltan, személyes történetekkel fűszerezve. Ez a könyv nem lineáris, inkább mozaikszerkezetű, amelyben cserélődnek a helyszínek és a történetszálak. A könyvben szó esik a Református Iskoláról, a Tavirózsa Fesztiválról, a református Vártemplomról, Dancs Annamariról, megismerhetjük a Három Rózsa történetét, valamint Koréh Ferenc, a Szabad Európa Rádió bemondójának életét, szó esik továbbá a Székely Mikó Kollégiumról, valamit a Dancs szülői házról és magáról a sepsiszentgyörgyi Templom utcáról, amely sokszor változtatott nevet a történelem viharaiban: hívták II. Rákóczi Ferenc utcának, Bocskai utcának de Fülemüle utcának is.

A mű címe – melynek nincs köze a Bikini együttes híres zeneszámához – olyan tereket jelöl a szerző olvasatában, mint a sepsiszentgyörgyi Kálvin tér, ahol a Református Kollégium állt, valamint az egykori Kappel-ház, amely a városháza volt, itt tartották a kirakodóvásárokat is. Ma a helyén a Petrom-töltőállomás van.
Ugyancsak közeli hely maga a Három Rózsa nevű vendéglátóhely, amely nem három virágról, hanem három gyönyörű lányról kapta a nevét, akik italméréssel foglalkoztak. Külön érdekesség, hogy a „Három Rózsa” közül csak az egyikük neve volt Rózsa, a másik két lányt Bertának és Juliskának hívták. Erről a szerző semmilyen adatot nem talált, de felkutatta az egyik „Rózsa” 92 éves unokáját, aki még el tudta mesélni a hely névadóinak tör­ténetét.

Hasonlóan izgalmas Koréh Ferenc története, aki a Szabad Európa Rádió bemondója lett. Koréh Ferenc itthon maradt családját kulák származásra hivatkozva a Templom utcában „szállásolták el” egy fáskamrában. Dancs Árpád egy véletlen folytán jutott a Koréh-dokumentumokhoz, amelyek titkosságát az Amerikai Titkosszolgálat már feloldotta. Ezekből a dokumentumokból megtudhatjuk, hogy Ceaușescu el akarta tenni láb alól, mert számára kellemetlen volt a munkássága.

A Templom utcában laktak további „gyanús elemek” is, ilyen volt Szőcs Huba Levente katonatiszt, aki a budapesti Ludovika Katonai Akadémiát végezte el, a harcokban elvesztette egyik szeme világát, majd egy tank ágyúcsövére kötözve menekült el a borzalomtól, 1995-ben vitézzé avatták.

De itt, Sepsiszentgyörgyön lakott Hanzi bácsi, egykori Luftwaffe-pilóta, aki, miután gépével Erdővidéken lezuhant, egy ideig bujkált, majd megtanult magyarul, és a kórházban helyezkedett el mint kórboncnok.

A könyvbemutató a Hova lett a sok virág? című Marlene Dietrich-dallal zárult, valamint vetítésre került egy harmincegy évvel ezelőtti karácsonyi koncert archív felvétele.

(Dancs Árpád: Közeli helyeken, szerzői kiadás, Sepsiszentgyörgy, 2021)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2021-12-14: Sport - :

Egyéni rekordok az országos bajnokságon (Úszás)

Az elmúlt hét folyamán immáron harmadik alkalommal Csíkszeredában rendezték meg az országos rövidpályás úszóbajnokságot, amelynek rajtjánál ott volt a sepsiszentgyörgyi Ciprian SK sportolója, Barabás András is. A Csíki Csobbanóban megtartott viadalon megyeszékhelyi sportolónk öt számban ugrott medencébe, három döntőt úszva négy egyéni rekordot jegyzett.
2021-12-14: Magazin - :

A boszorkányok napja (Luca-nap)

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb napja, így számos népszokás, hagyomány fűződik hozzá. A legismertebb talán a Luca széke, a kifejezést az igen lassan készülő dolgokra szokták használni.