Csodaszarvas AlapÁtadták az első ösztöndíjakat

2021. december 21., kedd, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium három diákja vehette át tegnap a tanintézet székhelyén a magánadományokból létrehozott Csodaszarvas Alap által biztosított ösztöndíjakat: egy laptopot és két táblagépet. Az első alkalommal átadott ösztöndíjakból olyan tanulók részesülhetnek, akik az iskolán kívüli önkéntes tevékenységben élen járnak, kifejezetten a szeretetszolgálat terén.

  • Az ösztöndíjasok: Gecse-Székely Roland, Benkő Norbert és Simon Helga Boglárka. A szerző felvétele
    Az ösztöndíjasok: Gecse-Székely Roland, Benkő Norbert és Simon Helga Boglárka. A szerző felvétele

A három eszközt Sánta Imre református lelkipásztor nyújtotta át a kezdeményezők nevében a diákok, valamint osztályfőnökeik, pedagógusaik jelenlétében.

Az átadást megelőzően röviden ismertette az alap történetét. Az ötlet idős, az Amerikai Egyesült Államokban élő, második generációs magyar barátaival folytatott beszélgetések során jött, hogy magánadományokból olyan pénzkeretet biztosítsanak, melyből diákokat támogassanak, elsősorban olyanokat, akik az önkéntességben járnak élen. Ebből született a Csodaszarvas Alap, melynek kezelését rábízták, mivel támogatóként szeretnének névtelenségben maradni.

Sánta Imre elmondta: a díjakkal ösztönözni szeretnék a diákokat, hogy folytassák az eddigi tevékenységüket, ugyanis a világnak, a társadalomnak nagy szüksége van rájuk és a szolgálatukra. A lelkipásztor szerint a szeretetszolgálatot választó fiatalok Isten szeretetének eszközei, amivel megnyilvánul a világban, hiszen a rászorulóknak, betegeknek, időseknek juttatják el e szeretetet.

Elsőként Simon Helga Boglárka utolsó éves gimnazista vehette át a díját, egy laptopot. A diáklány több mint tíz éve önkéntese a Máltai Szeretetszolgálatnak. Az egyik táblagép boldog tulajdonosa, Gecse-Székely Roland 14 éves, a kollégium nyolcadik osztályos diákja, aki immáron öt éve tevékenykedik a Máltai Szeretetszolgálat keretében. A másik táblagépet Benkő Norbert 15 éves, kilencedikes diák érdemelte ki, aki a Minta Ifjúsági szervezet sepsiszéki elnökeként tevékenykedik.

A díjak átadása során Sánta Imre elmondta: azért esett digitális eszközökre a választásuk, mert a jelenlegi helyzetben, amikor nem tudni, mikor kell újból az online oktatásra visszatérni, mind a laptop, mind a táblagép nagy segítség lehet a diákoknak és a családjuknak. A díjakkal az eddigi kiemelkedő önzetlen segítségüket, szolgálatukat köszönik, értékelik, és remélik, ezek is ösztönzőleg hatnak, hogy ne adják fel a segítségnyújtást a jövőben sem. A díjak, ha tárgyi valójukban nem is, de a szülőknek, pedagógusoknak, nevelőknek is szólnak, akik úgy nevelik a diákokat, hogy azok meghallják Isten belső hívását a szolgálatra – fogalmazott Sánta Imre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2021-12-21: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Békeláng templomainkban, otthonainkban

Örömmel és szolgáló szeretettel hozzák minden évben a cserkészek a betlehemi békelángot, amely sok ezer kilométert tesz meg. A Születés Bazilikájából örökmécsesben repülővel, vonaton, személygépkocsival, gyalogosan viszik magukkal. A békeláng a Világ Világosságát, magát Jézust jelképezi, aki idén erre hív bennünket: „Vess békét – arass igazságot”. Magyarországon keresztül érkezett a láng Erdélybe, a határon áthozva a cserkészcsapatok küldöttei elvitték a történelmi egyházak templomaiba, onnan kerül kis mécsesekben a családi otthonokba.
2021-12-21: Közélet - Farcádi Botond:

A mesék nem hazudnak (Molnár Vilmos könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön)

Molnár Vilmos nagyon szeret történetet mesélni, és teszi mindezt egy sajátos – jobb szó nincs rá: Molnár Vilmos-i – humorral, vezette fel a házigazda szerepét betöltő Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a szerző Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei című könyvének bemutatóját csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A Miklóssi Szabó Istvánnal folytatott beszélgetés során pedig Molnár Vilmos rá is világított arra, hogy miért igaz e kijelentés: szerinte ugyanis a mesék nem hazudnak.