Megyei TanácsHelyi fejlesztéseket támogatnak

2022. január 13., csütörtök, Közélet

A becsült személyi jövedelemadóból visszaosztott, a helyi közigazgatási egységek költségvetésének kiegyensúlyozására szánt összeg elosztásáról döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtökön online tartott rendkívüli ülésén. Elsősorban a vidéki fejlesztéseket vették figyelembe, az aktív községek nagyobb támogatást kaptak, mint a kevésbé pályázók.

  • Kovászna Megye Tanácsának székhelye. Fotó: Albert Levente
    Kovászna Megye Tanácsának székhelye. Fotó: Albert Levente

A személyi jövedelemadóból visszaosztott összeg hat százalékának elosztásáról dönthet a megyei önkormányzat, ez a keret idén közel 33 millió lejt tesz ki. Összehasonlításként, tavaly valamivel több, mint 27 millió lejről rendelkeztek.

Tamás Sándor tanácselnök felvezetőjében tájékoztatott, az elosztásnál a legfontosabb szempont a fejlesztések, helyi beruházások ösztönzése volt. Évről-évre több pénzzel támogatják a vidék fejlődését, hisz az a céljuk, hogy vonzóbbá, élhetőbbé tegyék falvainkat. Az elosztásról egyeztettek a megyei önkormányzat bizottságaival, valamint a polgármesterekkel is, tette hozzá.

A megyeszékhely, Sepsiszentgyörgy 14 millió lejt kapott, Kézdivásárhely 5, Barót és Kovászna városa egyenként 1,5 millió, Bodzaforduló 830 ezer lejben részesül. Utóbbi a vízhálózat bővítése, korszerűsítése kapta a pénzt, Barót a városi kórház működtetésére, Kovászna főként a Kommandóra vezető út karbantartására, hótalanítására fordíthatja az összeget.

A községek esetében az volt az elv, hogy legalább 150 ezer lejt kapjon mindenik, ahol kormányzati vagy uniós pályázatok vannak folyamatban, az ötezer lakos feletti községek legalább 300 ezer lejben részesüljenek, de a helyi fejlesztések helyzetének figyelembevételével több is jutott az aktívaknak, például Bardocnak, Gelencének és Zágonnak 400, Szitabodzának 380. Több település esetében – Bereck, Esztelnek, Gelence, Kézdialmás, Kézdiszentlélek, Lemhény, Zágon – a folyamatban levő egyházi munkálatokat is figyelembe vették az elosztásnál. Kommandónak az új iskola, Mikóújfalunak a vízhálózat építésének támogatására toldották meg az összeget, így egyenként 250 ezer lejt kaptak. Utóbbi munkálat sürgős, hisz a falu alatt csupán borvizek vannak. Uzon község az egyetlen, amely gázhálózat kiépítésére nyert pályázatot, esetében az önrészhez járultak hozzá, így összesen 325 ezer lejt kapott. Borosnyó az egyetlen közigazgatási egység, amely nem futtat pályázatokat, így mindössze 50 ezer lejt kapott.

Az ülésen a jelenlegi megugrott anyagárakhoz igazították az építendő tüdőkórház műszaki-gazdasági mutatóit, hisz a tavaly megállapított 28 millió lej helyett jelenlegi árak szerint 34 millió lejbe kerül a munkálat. A határozatot továbbítják az Országos Befektetési Ügynökségnek jóváhagyás végett.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-13: Belföld - :

Egyre több megye pirosodik be / FRISSÍTÉS: Háromszéki adatok

A legutóbbi tájékoztatás óta 9785 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 1185-tel többet, mint egy nappal korábban – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs. Összesen 63 714 tesztet végeztek, tehát a megvizsgáltak 15,36 százaléka bizonyult pozitívnak. Háromszéken jelenleg egyetlen településen sem haladja meg a három ezreléket a koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma.
2022-01-14: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Román Kultúra Napja Sepsiszentgyörgyön
TEIN TEAHÁZ. A Román Kultúra Napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 18 órától közönségtalálkozó Bogdan Coșa brassói íróval, műfordítóval, a DoR című internetes folyóirat vezető szerkesztőjével.