Hírsaláta

2022. január 14., péntek, Belföld

ÚJ TANTÁRGYAT VEZETNEK BE. Környezetvédelmet is tanítanak majd az iskolákban egy pár napja hatályba lépett új törvény értelmében. Az Oktatási Minisztérium a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal együttműködve 2022. december 31-ig kidolgozza a környezeti nevelésre vonatkozó stratégiát, amelyet a 2023–2024-es tanévtől kezdődően ültetik át az iskolai tantervbe.

  • Fotó: ebihoreanul.ro
    Fotó: ebihoreanul.ro

A jogszabálytervezetet tavaly márciusban kezdeményezte a liberális képviselők egy csoportja, köztük Monica Anisie volt oktatási miniszter. A kezdeményezők szerint az általános iskolai oktatás (1–4. osztály) a megfelelő hely a környezeti nevelés bevezetésére, hisz az új nemzedékeket a természet barátaivá kell nevelni. „Ez a kiegészítés összhangban van az Európai Bizottság által elfogadott Európai Zöld Megállapodás végrehajtásával” – mondta a törvény kezdeményezője, Ionuț Sorin Banciu liberális képviselő. (G4media/Transindex)

ISMÉT MOZDONYTŰZ. A Román Vasúttársaság (CFR) nem zárt jó évet 2021-ben, s az idei év sem tűnik jobbnak. A január 2-i Ploiești melletti mozdonytűz után szerdán egy újabb hasonló incidens mutatott rá a vasúti infrastruktúra hiányosságaira: ezúttal egy Nagybánya felé tartó személyvonat mozdonya gyulladt ki, nagyjából 20 kilométerre a megyeszékhelytől. Szerencsére senki nem sérült meg, az utasok időben elhagyták a kocsikat, a mozdonyt pedig lekapcsolták, hogy aztán a tűzoltók kezelésbe vehessék. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter nem tévedett, amikor az év elején kijelentette, hogy hasonló balesetek bizony bármikor előfordulhatnak ebben az országban. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Belföld - :

Rekord költségvetésű roncsautóprogramok

Már február elején elindulhatnak a klasszikus és a plusz roncsautóprogramok – mondta Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján. Minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autó bezúzását 1500 lejes régiségi ökobónusszal ösztönzik, amely kiegészíti a roncsautóért járó értékjegyet.
2022-01-14: Belföld - :

Elindult az ötödik hullám

Meredeken ível felfelé a koronavírus ötödik hulláma: tegnap megközelítette a tízezret a napi esetszám.