Kétórás munkabeszüntetés a tanügyben

2022. január 19., szerda, Közélet

A háromszéki tagság is csatlakozik a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége által mára meghirdetett figyelmeztető sztrájkhoz, így 11 és 13 óra között nem tanítanak ma az óvodákban, iskolákban. Bár a szakszervezeti csoportvezetőket felkérték, tegyenek azért, hogy minél nagyobb arányú legyen a tagság részvétele, a munkabeszüntetésről minden alkalmazott egyénileg dönt.

Lapunk megkeresésére Nagy Gábor, a háromszéki szabad szakszervezet elnöke elmondta, a hétfői megbeszélésen a negyvenkét csoportvezetőből harmincöten voltak jelen, és egyöntetűen vállalták, hogy tagságukkal együtt részt vesznek a szerdai figyelmeztető sztrájkban, ugyanakkor a bodzavidéki csoportok vezetőjével, Iuliana Apafival is egyeztettek, ők is csatlakoznak a tiltakozáshoz.

Nagy Gábor hangsúlyozta, országos akcióról van szó, ezért a megyei tanfelügyelőségeket a szövetség elnöke tájékoztatta a kétórás munkabeszüntetésről, ők itt, helyben kedden iktatták az óvodák és iskolák titkárságán a vonatkozó értesítést. A két óra alatt minden osztályban, óvodai csoportban biztosítják a felügyeletet, ha a szülő a program vége előtt haza akarja vinni óvodás, illetve kisiskolás gyermekét, megteheti, a nagyobbak általában 14 óráig vannak az iskolában, így ők kivárják az utolsó tanórát az osztályteremben – mondotta.

Amint arról korábban tájékoztattunk, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség közösen szervezi a mai figyelmeztető sztrájkot. A tiltakozás oka, hogy nem kapták meg a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben rögzített fizetésemeléseket, nem fizetik ki a bérpótlékokat és a túlórákat, az ágazat nem kapja meg a nemzeti össz­termék 6 százalékát, és nem teszik lehetővé a személyzet bővítését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 793
szavazógép
2022-01-19: Közélet - Fekete Réka:

Akadozik az ingyenes tesztelés indítása

Tegnapig ötvenhárom háromszéki családorvos jelezte, hogy részt vesz a koronavírust kimutató antigén gyorstesztek elvégzésében, többségükkel már meg is kötötték erre a szerződést – közölte lapunk megkeresésére Dragoș Tatu, a megyei egészségbiztosítási pénztár elnöke. De mivel a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) nem küldte el minden érintettnek a személyre szóló alkalmazási kódokat, a tesztelést csak kevés családorvos tudta megkezdeni.
2022-01-19: Közélet - Szekeres Attila:

Imahét megemlékezéssel, alázattal (Sepsiszentgyörgy)

Zajlik az egyetemes imahét Sepsiszentgyörgyön. A korábbi évek hagyományától eltérően, a járványhelyzet okozta megszorításokra való tekintettel ezúttal nem a városban lévő felekezetek, csupán a református egyházközségek részvételével – magyarázta érdeklődésünkre Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese. A múlt vasárnaptól jövő vasárnapig tartó istentisztelet-sorozat más-más templomban, vendég lelkipásztor igehirdetésével zajlik. Hétfő este a belvárosi református templomban rendkívüli alkalom volt, Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor, a Sepsi Református Egyházmegye főjegyzője igehirdetése után ismertette az általa összeállított, a barcaföldvári fogolytábort bemutató kiállítást.